Komentar Jovana Dragišića: Krvava darfurska zemlja i UN-ova prepucavanja

NAKON što je anonimni diplomat iz jedne od 15 zemalja članica UN-ovog Vijeća sigurnosti prekjučer dao New York Timesu i Guardianu povjerljivo izvješće u sudanskom švercu oružja u Darfur, sve novinske agencije dale su pregled novih saznanja o sudanskom kršenju UN-ovog embarga na oružje, te je počeo još jedan diplomatski okršaj oko Sudana.

Sudanci, naravno, kako se može i pretpostaviti, nazivaju cijelu stvar laži i podmetanjem.

Glavi tajnik hrpe nesposobnjakovića (poznate pod službenim imenom UN) je "jako zabrinut" zbog trenutnog razvoja stvari i očekuje "punu suradnju Sudana" po ovom pitanju. Ban Ki-moon i njegov prethodnik već godinama očekuju punu suradnju Sudana po pitanju Darfura, ali ta suradnja se obično ogleda u sve većem broju poubijanih ljudi.

SAD i Velika Britanija najavljuju da će u Vijeću sigurnosti zatražiti rezoluciju i jače sankcije protiv Sudana, ali njima su se već suprotstavili Kinezi (najbolji sudanski prijatelji u UN-u), Rusi (najgori američki prijatelji bilo gdje na svijetu), te Južnoafrikanci (čiji je najnoviji doprinos jačanju malignih režima bilo podupiranje diktatora Zimbabvea Roberta Mugabea, koje mu je praktički omogućilo da ostane na vlasti).

Logika iza protivljenja američkom i britanskom prijedlogu je sljedeća: "Nakon dugog vremena, imamo ovaj pozitivni pomak u dijalogu između UN-a i Khartouma (misli se na sudansko prihvaćanje 3000 UN-ovih vojnika, op. red.) i ne bi bilo dobro odjednom izaći s novim sankcijama", kako je stvar predstavio ruski veleposlanik pri UN-u.

Što je, naravno, jedna ogromna laž. Neće biti nikakve rezolucije protiv Sudana zato i samo zato što Kina ima šape na sudanskoj nafti, a sve ostalo je mazanje očiju javnosti, dok Rusi samo rade na svom standardnom principu vođenja vanjske politike: pogledaj što rade Amerikanci, pa napravi suprotno.

Tako da će se rezolucija Vijeća sigurnosti koja bi dala doprinos prestanku ubijanja darfurskih civila, čiji je najveći zločin taj što nisu etnički Arapi, najvjerojatnije dočekati negdje u isto vrijeme kad EU u punopravno članstvo primi samostalno Kosovo. Samo, onda ona vjerojatno više neće biti potrebna, jer će Darfur biti čist od svih nearapskih "elemenata".

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara