KOMENTAR MISLAVA KOLAKUŠIĆA Sloboda bez hrabrosti ne može postojati

KOMENTAR MISLAVA KOLAKUŠIĆA Sloboda bez hrabrosti ne može postojati

Foto: Index

PROTIV suca Mislava Kolakušića pokrenut je stegovni postupak zbog kršenja sudačke etike, a postupak je pokrenuo predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić. Sudačko vijeće smatra da je Kolakušić povrijedio članak kodeksa sudačke etike jer je na Indexu i na N1 Televiziji komentirao svoje izuzeće u stečajnom postupku i postupku o Agrokoru koji se vodi na Trgovačkom sudu.

>> Sudac Kolakušić očekuje da će ga izbaciti sa suda, karijeru bi mogao nastaviti u politici

Sudac Kolakušić napisao je za Index komentar na ovaj slučaj zbog kojeg bi mogao uskoro završiti svoju sudačku karijeru.

"Aristotel je rekao ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori ništa i budi ništa! Znati i šutjeti nije odlika ljudi. Sloboda bez hrabrosti ne može postojati, biti slobodan i šutjeti nije moguće.

Stavljaju mi na teret Verbalni delikt, da sam komentirao odluku o svom izuzeću u stečajnom postupku Konzuma. Odluka o izuzeću suca ne predstavlja odluku suda koju nije dopušteno komentirati jer se radi o odluci Ureda Predsjednika u vršenju poslova sudske uprave te se ne može raditi o povredi Kodeksa sudačke etike temeljem članka 12. Ustav Republike Hrvatske u članku 121. određuje da sudovi donose odluke u sudskim predmetima isključivo po sucima kojima su predmeti dani u rad. Sudska uprava temeljem Zakona o sudovima obavlja samo poslove tehničke naravi i ne može donositi sudske odluke, a Ustav izričito propisuje pravo žalbe protiv sudskih odluka, a protiv odluke o izuzeću žalba nije dopuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje o mom zahtjevu za utvrđenje povrede kodeksa sudačke etike od strane Predsjednika suda jer je komentirao moje odluku o predstečajnom postupku Dalekovoda i odluku kolege suca u slučaju Franak, nisu željeli odlučivati.

Da bi stvar bila još zanimljivija, radi se o danim komentarima u tiskovini koja se u to vrijeme nalazila u predstečajnom postupku.

U svom očitovanju na zahtjev za povredu kodeksa zahtijevao sam 2 stvari da postupak bude javan i da nas obojicu saslušaju. Međutim, Odluka Sudačkog vijeća Visoki trgovački sud RH donesena je na tajnoj sjednici. Iako je podnesen zahtjev za održavanja javne sjednice što predstavlja temeljni pravni standard modernih demokracija sudačko vijeće je odlučilo sve odraditi u tajnosti.

U točci 8. navedeno je da je sudačko vijeće jednoglasno odbilo prijedlog za održavanje javne sjednice jer su utvrđene sve činjenice i dokazi.

"Postupak je pokrenut jer žele uskratiti građanima pravo da saznaju za činjenice"

Uistinu je šokantna spoznaja da članovi sudačkog vijeća koji su suci trgovačkih i Visokog trgovačkog suda ne razumiju načelo javne rasprave. Načelom javnosti postupka osigurava se pravo građana da direktno ili putem medija prisustvuju tijeku postupka i donošenju odluka javnih tijela kojima se odlučuje o pravima i obvezama građana.

Pravo je građana znati da je moguć kvalitetniji i transparentniji način donošenje zakona i njegove primjene. Sudionici ovog postupka očito ne razumije što znači pravo javnosti na informacije i koja je svrha stručnih javnih istupa.

Postupak je pokrenut jer žele uskratiti građanima pravo da saznaju za činjenice i pravna stajališta o realnim posljedicama pojedinih zakona na naše živote, državni proračun, poduzetničke slobode i privatno vlasništvo te na dostojanstvo građana.

Voltaire je rekao :”Ako želiš znati tko tobom vlada, samo pogledaj koga ne smiješ kritizirati." Očigledno se radi o pojedincima kojima je izuzetno bitno da se novi Ovršni zakon donosi godinu dana i da u tom razdoblju zarade još koju stotinu milijuna kuna na troškovima tog postupka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara