Konačno parada ponosa na koju Split može biti ponosan

Konačno parada ponosa na koju Split može biti ponosan
Video: Ivo Čagalj/Pixsell Foto: Feđa Klarić

SVE JE na ovogodišnjem splitskom Prideu bilo odlično: atmosfera u Đardinu odakle se, uz poslovično dalmatinsko kašnjenje, krenulo u šetnju gradom, šarena, vesela i, kako vele upućeni, dosad najveća povorka sa sjajnim djevojkama na štulama, neumornim plesačima, ponekim lokalnim aktivistom i intelektualcem, roditeljima s djecom, novinarima, turistima, promatračima i prolaznicima naoružanim osmijesima te, najvažnije, pederima i lezbama... Da, pederi i lezbe najveći su pobjednici borbe za splitski Pride započete 2011. godine, kada ih je mnoštvo ratobornih idiota, ohrabreno nevjerojatnom policijskom nezainteresiranošću, htjelo linčovati.

U društvu kartonskog gradonačelnika

Osam godina kasnije, stvari dolaze na svoje mjesto. Barem malo i barem danas. Muškarci i žene sa zabavnim transparentima, ples, muzika, prajdovsko zviždukanje. Niz Ulicu kralja Tomislava, tamo kraj pošte i Semafora, pa Marmontovom, preko kina Karaman na Pjacu, gdje se malo govorilo, dosta plesalo i skandiralo. Potom, niz Voćni trg do rive i, uz pazar, natrag u Đardin gdje se društvo još malo zadržalo uz pivo i muziku.

Bez ijednog ružnog povika.

I bez lokalnih političkih vođa. Ali kad se zna tko su i iz koje stranke, nije ni čudno, a ni loše. Što bi, recimo, župan Blaženko Boban radio među veselim i spontanim ljudima? Ili Petar Škorić? Bi li uspio naći zastavu duginih boja kao što je uzaludno tražio onaj famozni križ po Kninu 1995. godine? Zapazili smo tek kartonsku figuru gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koju su lokalni SDP-ovci donijeli u Đardin. Nije bila raspoložena za izjave.

Istina, splitski Pride i dalje prati dosta policije, ali znatno manje nego prvih godina. I, najbitnije, nije bilo nikakve potrebe da interveniraju. Možda i zato što je dobar broj latentnih agresivaca subotnje popodne proveo na društvenim mrežama gdje su, na radost emitiranu iz Splita, odgovarali mržnjom, verbalnom agresijom i pozivima na pogrome. Splitske ulice, srećom, nisu kontaminirali.

Na koncu, kako nas uče sportski novinari, pamti se samo rezultat. A on kaže da je ovogodišnji splitski Pride protekao odlično, bez greške i problema. U redu, da se nas pita, na kraju bi uslijedio koncert, neka ambicioznija zabava, ali o tome neka odlučuju organizatori narednih splitskih povorki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara