Kongres CSU-a protiv Schroederove politike prema SAD

NJEMAČKA konzervativna Kršćansko socijalna unija (CSU) žestoko je na svom kongresu posvećenom vanjskoj i obrambenoj politici koji se u subotu održao u Muenchenu kritizirala politiku vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik CSU-a i demokršćanski kandidat za kancelara na posljednjim izborima Edmund Stoiber je kancelaru Gerhardu Schroederu predbacio da je instrumentalizirao dobar odnos prema Rusiji na uštrb odnosa prema SAD-u te da je time podijelio Europu. "Ja to držim fatalnom greškom jer njemačko - američko prijeteljstvo nema alternative", zaključio je Stoiber.

Bavarski premijer je od savezne vlade zatražio povećanje vojnog proračuna i pojačanu suradnju s tradicionalnim partnerom SAD-om. Američki veleposlanik u Njemačkoj Daniel Coasts također je kritizirao ulogu Bundeswehra unutar NATO saveza. On je ustvrdio da vlada Gerharda Schroedera za potrebe planiranih NATO-ovih udarnih postrojbi izdvaja "manje nego prije deset godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoiber je još jednom upozorio na slabu pripremljenost Njemačke u slučaju terorističkih napada. On je tom prilikom ponovno zatražio mogućnost primjene Bundeswehra i na unutarnjopolitičkom planu čemu se socijaldemokratsko - zelena vlada Gerharda Schroedera žestoko protivi.

Današnji kongres CSU je iskoristio i za iskazivanje nezadovoljstva prijedlogom Europske komisije da se s Turskom započnu pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Stoiber je u u predstavljanju vanjskopolitičkih smjernica CSU-a ponovno odlučno odbacio članstvo Turske u EU-u a potpredsjednik kluba zastupnika Demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Michael Glos je najavio mogućnost sakupljanja potpisa njemačkih građana koji se protive ulasku Turske u EU. Glos je naglasio da je Turska islamska zemlja "koja uopće ne spada u europski kulturni krug" te da njezino članstvo u EU-u "ne bi donijelo ništa drugo nego nevolje". Ulazak Turske u EU je sudbonosno pitanje za Nijemce i stoga moramo narodu dati priliku da sam odluči o tomu, zaključio je Glos.

(Hina) xnkre ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara