Kongres Trumpu daje 1,3 milijarde dolara za izgradnju zida. On traži 6 milijardi

Kongres Trumpu daje 1,3 milijarde dolara za izgradnju zida. On traži 6 milijardi
Ilustracija: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da je nezadovoljan dogovorom koji su izložili republikanski i demokratski pregovarači o izgradnji njegova zida duž meksičke granice, ali je otklonio prijetnju nove blokade rada savezne administracije.

Republikanski predsjednik ne odustaje i poručuje: "Dovršit ćemo zid." Washington ima vremena do petka u ponoć da spriječi novu blokadu koja bi prouzročila brz prekid financiranja 25 posto američke savezne vlade.

Trump nije zadovoljan dogovorom oko zida

U ponedjeljak navečer republikanski i demokratski pregovarači su postigli načelan dogovor o proračunu koji su ultrakonzervativci oštro kritizirali.

U njemu su 1,3 milijarde dolara predviđene za izgradnju oko 90 km nove ograde na meksičkoj granici radi suzbijanja ilegalne imigracije, što je daleko od zahtjeva Donalda Trumpa koji traži gotovo 6 milijardi.

Milijarder je u Bijeloj kući izjavio da je "iznimno nezadovoljan onim što su nam demokrati predložili".

No naznačio je moguće rješenje natuknuvši da bi mogao drugdje u proračunu pronaći sredstva za dovršetak financiranja zida: "Kada tome dodam ono čime raspolažem, bit će u redu, izgradit ćemo lijep, velik i čvrst zid koji će spriječiti ulazak kriminalaca, krijumčara droge i droge u našu zemlju."

"Ne mislim da ćemo imati 'shutdown'. Ne bih to htio, ali ako se dogodi, za to će biti krivi demokrati", istaknuo je.

Najdulji prekid rada vlade

Sjedinjene Države još ne mogu doći k sebi zbog najduljeg djelomičnog prekida rada savezne vlade u povijesti koji je trajao 35 dana, kada je 800.000 državnih službenika bilo na prisilnom odmoru ili su radili bez plaće do 25. siječnja.

Dogovor "nije ozbiljan pokušaj osiguranja naše granice i zaustavljanja vala ilegalnih imigranata", ocijenio je član Zastupničkog doma Mark Meadows, utjecajni član ultrakonzervativne Čajanke.

Još treba vidjeti kako će Donald Trump ovaj put reagirati na njihovu kritiku.

Bijela kuća već više tjedana prijeti da će posegnuti za izvanrednom procedurom kako bi deblokirala nužna sredstva mimoilazeći Kongres.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara