Kongresni republikanci dobili novog vođu

JUČER je John Boehner, 56-godišnji kongresmen iz Ohia, počeo obnašati dužnost vođe republikanskog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Tu je dužnost sve donedavno obnašao Tom De Lay, zastupnik iz Teksasa poznat po velikoj bliskosti s predsjednikom Bushem, ali i s lobistom Jackom Abramoffim, koji je nedavno priznao krivnju za niz kaznenih djela vezanih uz korupciju. Prije toga je sam De Lay u Teksasu dobio optužnicu zbog nezakonitog prikupljanja i korištenja financijskih sredstava za političke kampanje.

De Lay je prošle godine, nakon objavljivanja optužnice, formalno dao ostavku i naznačio kako će se vratiti na dužnost "kada optužnica bude srušena". Dužnost vođenja republikanske većine privremeno preuzeo je njegov bliski suradnik Roy Blunt, inače otac Matta Blunta, republikanskog guvernera Missourija.

Izbijanje afere Abramoff i bliskost s korumpiranim lobistom je De Laya natjerala da objavi kako se neće ponovno natjecati za mjesto vođe stranke. Time je otvoren put za stranačke izbore.

Ispočetka je Blunt, kao štićenik kontroverznog, ali prilično učinkovitog De Laya, bio favorit, ali su mu se vrlo brzo pojavila dva ozbiljna konkurenta - Boehner i John Shadegg, kongresmen iz Arizone.

Mnogim republikanskim kongresmenima je postalo važno da novi vođa kongresne većine bude osoba što manje povezana s lobističkom industrijom, jer se smatra kako bi korupcijski skandal mogao naškoditi Republikanskoj stranci na jesenskim izborima za Kongres i Senat. Upravo je to iskoristio Shadegg, predstavljajući se kao reformistička alternativa neokaljana korupcijom. Boehner je imao veze s lobističkom industrijom, ali ne tako čvrste kao Blunt, te se i on uspio predstaviti kao reformator.

Na prvom krugu izbora Blunt je dobio najveći broj glasova republikanskih kongresmena, ali nije uspio postići apsolutnu većinu. Nešto manje glasova je dobio Boehner, a iza njega Shadegg.

Slijedeći dan, na iznenađenje mnogih, Blunt je dobio manje glasova od Boehnera. Većina promatrača to tumači željom republikanaca za promjenom, pa su se Boehneru kao manjem zlu priključile Shadeggove pristaše.

Boehner je katolik, oženjen te ima dvije kćeri. U Kongres je prvi put izabran 1990. godine, te je bio jedan od bliskih suradnika Newta Gingricha i sudionika tzv. Republikanske revolucije 1994. godine kojom je nakon više desetljeća smijenjena demokratska većina u Kongresu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara