Kontroverznom protu-islamskom filmu zapriječena web-premijera

Kontroverznom protu-islamskom filmu zapriječena web-premijera

WEB-STRANICA na kojoj se trebao prikazati kontroverzni film o islamu čiji je autor nizozemski političar Geert Wilders je suspendirana do daljnjeg.

Network Solutions, američka tvrtka koja služi za host, odlučila se za taj potez suočena "s brojnim pritužbama", odnosno kako bi utvrdila da li film krši njena pravila korištenja koja se tiču zabrane govora mržnje.

Film se zove "Fitna", a ime je dobio po arapskoj riječi koja označava razdor među ljudima. Traje 15 minuta te sadrži citate iz Kurana popraćene dokumentarnim snimkama koje prikazuju život u islamskom svijetu.

Wilders, nekadašnji član liberalne stranke VVD, poznat je po svojim stavovima da je islam nespojiv sa standardima zapadne liberalne demokracije, a da bi Kuran trebalo zabraniti kao "fašističku knjigu" isto kao što se zabranjuje Hitlerov Mein Kampf. Zbog toga je istupio iz VVD i osnovao vlastitu Stranku slobode koja je 2006. godine dobila prve zastupnike u nizozemskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wildersa od studenog 2004. godine, kada su radikalni islamisti na amsterdamskoj ulici ubili kontroverznog filmskog režisera Thea van Gogha, stalno čuva policija.

Predstojeća premijera filma, kao i brojne prijetnje koje Wildersu i Nizozemskoj stižu od strane muslimanskih ekstremista, su doveli do straha od masovnih prosvjeda i bojkota prema kojima bi kontroverza oko danskih karikatura proroka Muhameda mogla izgledati poput bure u čaši vode.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara