Konzum propada i u BiH, Bingo je novi broj jedan

Konzum propada i u BiH, Bingo je novi broj jedan

Foto: Duško Marušić/Pixsell/Youtube

BOSANSKO-hercegovačke kompanije iskoristile su krizu u Agrokoru da zauzmu bolje pozicije i povećaju tržišne udjele u maloprodaji, izvještava tamošnji poslovni portal Indikator.ba.

>>Konzum propada. Tri su glavna razloga za to

Kriza Agrokora imala je značajan utjecaj na tržište BiH, a osim što je donijela zabrinutost za velik broj dobavljača, zbog golemih potraživanja, prije svega od Konzuma, pokazala se kao i dobra prilika za tamošnje proizvođače i trgovce da poboljšaju svoj tržišni položaj.

Bingo je novi broj 1 u BiH

Najveći stradalnik Agrokorove krize je trgovinski lanac Konzum, koji je još u 2016. godini izgubio vodeće mjesto u maloprodaji na tržištu Bosne i Hercegovine, dok se u novi broj jedan promovirao tuzlanski Bingo. Podaci analitičkih kuća govore da je Bingo značajno prešišao Konzum dosegnuvši tržišni udio od 42 posto, dok hrvatski trgovac sada ima udio od 36 posto.

Ali profitirali su i drugi bosanski maloprodajni lanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bingo predvodi paket trgovinskih lanaca kontroliranih domaćim kapitalom, koji sada dominiraju maloprodajom: sedam od deset najvećih trgovaca u 2017. godini bilo je dominantno u domaćem vlasništvu, dok je na početku perioda pregleda (početak 2017., op. autora) bilo pet od deset s udjelom strukture koja favorizira međunarodne lance", navodi se u analizi analitičke kuće Euromonitor International.

Konzum predao trgovine konkurentima


Rješavajući se svoje imovine, Konzum je svom najvećem konkurentu izravno predao neke trgovine, poput onih u tržnom centru Džananović u Zenici ili u Alta šoping centru u Sarajevu, dajući time Bingu dodatna krila.

Osim smanjenja obima poslovanja, Konzum je u 2017. godini patio od problema izgubljenog povjerenja dobavljača u Bosni i Hercegovini.

Ono što se golim okom moglo vidjeti na policama potvrdila je i izvanredna Agrokorova uprava u izvještaju hrvatskom Ministarstvu gospodarstva navodeći da je krajem prošle godine Konzum u BiH imao pad prihoda koji je najvećim dijelom uzrokovan nedovoljnim zalihama, a što je posljedica neisporuka nekih BiH dobavljača, odnosno potpunog izlaska pojedinih dobavljača iz Konzuma, piše Indikator.ba.

Iz sektorskih analiza Euromonitora vidljivo je da je, iako je zadržao udobnu lidersku poziciju na tržištu flaširanih voda, Sarajevski kiseljak pretrpio određene gubitke.

Dobitnici su tamošnji proizvođači vode Vitinka i Oaza koji su imali najveće povećanje udjela u off-trade prodaji 2017. godine, navodi Euromonitor i dodaje da je Vitinka ostvarila dobitke nauštrb Sarajevskog kiseljaka, preuzimajući dio prostora na policama izvan Konzumovih prodajnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara