KORONAVIRUS

Koronavirus će vjerojatno zakočiti rast gospodarstva eurozone i Velike Britanije

Koronavirus će vjerojatno zakočiti rast gospodarstva eurozone i Velike Britanije
Foto: EPA

IZGLEDNO usporavanje kineskog gospodarstva zbog epidemije koronavirusa vjerojatno će u ovoj godini značiti slabiji rast i u gospodarstvu eurozone i Velike Britanije, upozorila je agencija za kreditni rejting S&P Global.

Stopa gospodarskog rasta u zoni primjene zajedničke europske valute i u Velikoj Britaniji mogla bi ove godine biti za 0,1 do 0,2 postotnih bodova niža, procjenjuju u S&P Globalu.

Šok u prvom tromjesečju

Ako epidemija koronavirusa dosegne vrhunac u ožujku, kao što se pretpostavlja, šok će za europsko gospodarstvo vjerojatno biti najsnažniji u prvom tromjesečju, iako će pojedinim sektorima, poput turizma, trebati više vremena za oporavak, napominju.

"Veliki dio gospodarskih aktivnosti ometenih izbijanjem virusa, posebno proizvodnja robe, bit će samo odgođen, ne i otkazan", smatraju u S&P Globalu.

"Ako gospodarstvo uspije nadoknaditi izgubljeno, izgledi za 2021. godinu mogli bi čak biti nešto bolji od 1,2 posto, koliko trenutno iznosi naša bazna procjena", ističu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara