Kosor i bivši premijeri protiv Josipovića: Laž je da je Hrvatska dijelila BiH

Tekst: J.Š.,I.Kri.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor, vidno iznervirana istupom predsjednika Ive Josipovića u BiH, po tom je pitanju sazvala za petak u 13.30 u Banskim dvorima sastanak bivših hrvatskih premijera.

Kod premijerke su u Banske dvore došli Franjo Gregurić, Zlatko Mateša, Nikica Valentić, Hrvoje Šarinić i ratni ministar vanjskih poslova Mate Granić te su jednoglasno osudili stav hrvatskog predsjednika. "To što je napisano teško je probavljivo. Notorna je činjenica da Hrvatska nije bila agresor u BiH", kazao je Hrvoje Šarinić. Njegovoj ocjeni se pridružio i Franjo Gregurić kazavši da je čudno što hrvatske političke elite stvaraju atmosferu da je vlast sudjelovala u podjeli BiH.

"Apsolutna laž"

"To je apsolutna laž, neistina kojom se nanosi velika šteta Hrvatskoj i otežava njezin međunarodni put", kazao je Gregurić te dodao kako ne postoji niti jedan dokument koji bi potvrdio te teze. Granić tvrdi kako su sve strane činile zločine i da to treba najoštrije osuditi. Ponovili su stav premijerke i HDZ-a kako je Hrvatska u ratu branila i pomagala BiH te djelovala baš suprotno Josipovićevoj izjavi, odnosno čuvala njezinu jedinstvenost.

Bivšeg predsjednika i prvog hrvatskog premijera Stipu Mesića Jadranka Kosor nije pozvala, kao ni Josipa Manolića, dok je Ivu Sanadera očekivano zaobišla.

Mesić se čudi što ga Kosorica nije pozvala

"Čudi me to. Nisam pozvan. Pa ja sam bivši premijer. Ja sam i prvi premijer. U moje vrijeme počela je balvan revolucija. U moje vrijeme u Karađorđevu su se sastali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Čudi me da me premijerka Kosor nije pozvala kako bi čula i moje mišljenje", kazao je za Novi list Stipe Mesić.

Samo nekoliko sati ranije predsjedništvo HDZ-a oštro je osudilo Josipovićev govor u parlamentu BiH.

> HDZ oštro protiv Josipovića: Hrvatska politika nije pridonosila ratu, smrti i sakaćenju

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara