Kosor u Sarajevu između dvije vatre HDZ-a BiH

Tekst: I.Ka.
Foto. AFP

PREMIJERKA Jadranka Kosor sudjeluje danas na sastanku čelnika Europske narodne stranke u BiH. Predsjedajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić primili su Jadranku Kosor.

U razgovoru na sastaku u Sarajevu su dominirale teme vezane uz situaciju u BiH, ali i regiji. Predsjednica Vlade zahvalila je BiH za snažnu podršku Hrvatskoj na njenom putu ka EU. Naglasila je značaj koji Hrvatska daje BiH i njenim naporima ka priključenju u euroatlantske integracije, prenosi Sarajevo-x.

Na sastanku predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kazao je kako će njegova stranka imati svoga kandidata koji će pobijediti na izborima za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Tom je prilikom pozvao i druge hrvatske stranke da podrže kandidata HDZ-a BiH. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je da je njihov stav da "kandidat može biti iz bilo koje stranke, ali ne može biti baš svatko". Ljubić je tako osporio pravo HDZ-u BiH da se kvalificira kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je na sastanku istaknula da se zalaže za to da se postigne zajednički stav o jednom kandidatu. Naglasila je da HDZ Hrvatske može samo sugerirati, ali da neće nametati svoja rješenja. "Voljela bih da su stranke iz BiH jedinstvene kada govorimo o pravu dijaspore da glasa jer će to postati ustavna kategorija i građani Hrvatske koji žive izvan domovine birat će tri zastupnika u Saboru", kazala je Kosor.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Hrvatskoj zbog podrške u dobivanju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, posebno predsjednici Vlade, koja se posebno zalagala za BiH tijekom susreta s američkim predsjednikom.

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj suradnji i političko-ekonomskoj situaciji u obje zemlje te poboljšanju uvjeta za intenziviranje ekonomske suradnje. Izraženo je zadovoljstvo dostignutim stupnjem odnosa BiH i Hrvatske, ali i rečeno da ima otvorenih bilateralnih pitanja te da bi se budućom boljom suradnjom i sastancima vlada bilateralni odnosi dviju zemalja značajno poboljšali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara