Lijanović: Sporazum Kosor-Milanović je izdaja, blokirat ćemo put kroz Neum!

Tekst: V.Š.
Foto: NATO, zaboljitak.ba

LIJANOVIĆEVA Narodna stranka Radom za boljitak reagirala je na jučer potpisani sporazum između SDP-a i HDZ-a o glasanju dijaspore.

"Još jedna izdaja nacionalnih interesa Hrvata iz BiH uslijedila je od strane HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske. Zaprepašteni smo odlukom HDZ-a BiH da podrži odluku HDZ-a RH kojom se preko 200.000 Hrvata iz Bosne i Hercegovine ukida pravo glasa za Sabor Republike Hrvatske. Sa sadašnjih 12 saborskih mandata smanjuje se na tri mandata", rekao je Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Nećemo prihvatiti ovakvo poniženje, još jednu u nizu prevaru HDZ-a. Nećemo prihvatiti diskriminaciju u Ustavu RH kojom nas se želi preseliti iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku kako bismo po Ustavu bili jednaki.

Razmotrit ćemo i blokadu magistralnog puta kroz Neum kako bismo zaustavili sramotnu odluku HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske", dodao je Lijanović.

Čović jedini podržao dogovor Kosor i Milanovića

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je podržao sporazum hrvatskog HDZ-a i SDP-a o glasanju dijaspore u konzularno-diplomatskim predstavništvima i ograničavanju broja zastupnika iz dijaspore u Hrvatskom saboru na tri.

"Mi podržavamo dogovor i vjerujem da je on okrenut na dobrobit Hrvatske te da će svi u 11. izbornoj jedinici moći ostvariti svoje glasačko pravo. Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH", rekao je u Čović u petak navečer u Ljubuškom, piše poskok.info. Ispričao je kako je siguran da je premijerka učinila sve da bi se našao kompromis koji osigurava promjenu Ustava i zaštitu glasačkih prava u 11. izbornoj jedinici.

"Fiksna kvota nije problematična i zbog toga nemamo zašto biti nezadovoljni. Ono što je ključno jest da se osigura svim građanima u BiH da mogu ostvariti glasačko pravo, a vjerujem da je to interes svih predstavnika vlasti u Hrvatskoj", završio je.

S Čovićem se ne slažu pojedini stranački kolege, kao ni vodstvo HDZ-a 1990., smatrajući da su takvim sporazumom Hrvati u BiH dovedeni u neravnopravan položaj.

"U principu, ako će glasati samo u konzularnim predstavništvima, na određeni način radi se o ponižavanju ovdašnjih birača. A kada je u pitanju ograničavanje broja zastupnika, osobno mislim da ih treba biti puno više", rekao je potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić.

HDZ 1990.: Ovo je bila ucjena oporbe!

"Ograničavanje prava glasa dio hrvatskog naroda stavlja u neravnopravan položaj. Pouzdano znam da mijenjanje ovog dijela Ustava nije uvjetovao EU, već je to, po mom mišljenju, više ucjena oporbe", izjavio je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Smatra da je pitanje glasa dijaspore pitanje od strateškog nacionalnog, a ne političkog interesa, te da odredbe Ustava o glasanju dijaspore nije trebalo ni mijenjati. Za sljedeći je tjedan najavio razgovore s članovima Sabora i Vlade od kojih će tražiti da se o ovom pitanju još raspravlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara