Kosovo: Brojne svečanosti u povodu 4. obljetnice dolaska KFOR-a

NA KOSOVU će u četvrtak biti održano više svečanosti povodom četvrte obljetnice dolaska snaga NATO-a, a središnja manifestacija održat će se u sjedištu KFOR-a u Prištini gdje će sudjelovati visoki diplomatski predstavnici zapadnih zemalja na Kosovu, NATO-a i kosovskih institucija.

Prije četiri godine snage NATO-a pod imenom KFOR ušle su na Kosovo iz Albanije i Makedonije protjerujući srpsku policiju i vojsku. Zajedno s KFOR-om ušle su i prve albanske izbjeglice koje su bile smještene u kampovima u Albaniji i Makedoniji.

Stanovnici Kosova slave 12. lipnja kao Dan slobode od gotovo 100-godišnje srpske vladavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povodom toga dana, kosovski predsjednik Ibrahim Rugova u svojoj poruci narodu Kosova u srijedu je izrazio želju da na Kosovu vlada mir i tolerancija, te je za postignuti napredak zahvalio i međunarodnoj zajednici.

"Ukupno sigurnosno stanje i politička stabilnost mnogo su bolji, posebice funkcioniranje demokratskih institucija, a ti su rezultati postignuti zajedno s UNMIK-om, OESS-om, KFOR-om i uz svestranu pomoć SAD-a, Europske unije i drugih zemalja", kaže se u Rugovinoj poruci.

Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a u lipnju 1999. odobreno je raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) pod zapovjedništvom NATO-a. Istom rezolucijom civilna uprava na Kosovu povjerena je misiji UN. Predstavnici vojske Jugoslavije i NATO potpisali su 9. lipnja te godine u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslavenske vojske i policije s Kosova. Time su okončani zračni napadi snaga NATO na Jugoslaviju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara