Krađa na autocestama; 2 eura ili 11 kuna?

IZ UPRAVE poduzeća Autoceste Zagreb-Macelj zbilja se ne brinu o uspješnosti predstojeće turističke sezone, ili o padu kune na tržištu.

Oni su sebe, čini se, dobro osigurali, te unatoč astronomskim prihodima koje ubiru od cestarine (spomenimo samo kako za vožnju po svim dionicama autocesta u Hrvatskoj treba izdvojiti čak 304 kune) ne zaziru od lukavih zamki kojima neupućene turiste ili loše matematičare tjeraju na plaćanje sasvim nelogičnih i krajnje drskih iznosa.

Naime, na nedovršenoj, već spomenutoj dionici Zagreb-Macelj, nailazimo na pravi primjer gostoprimstva, ljubaznosti, civiliziranosti i niza drugih plemenitih osobina kojima se Hrvati godinama diče po turističkim sajmovima i sličnim manifestacijama gdje predstavljaju svoj "mali, netaknuti biser".

Isti ti Hrvati sada spremno dočekuju navalu stranih turista, koji su oduševljeni onim što su vidjeli i čuli, pohrlili prema našem moru.

Da bi do njega došli, morat će platiti cijenu cestarine, ali i ostaviti pokoju kunu našim autocestama, onako "sa strane", nek se nađe.

Dakle, na našim novosagrađenim autocestma 11 kuna vrijedi točno 2 eura. Vjerovali ili ne, taj ćete podatak naći vidno istaknut na cjeniku naplatnih kućica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranci će taj iznos, što i dolikuje europskom običaju, uredno platiti, misleći kako on odgovara iznosu koji i piše. Možda će pritom pomisliti kako je kuna pozamašno porasla od lani, te će se radovati našem skorom ulasku u EU.

Oni malo pametniji ili upućeniji pričekat će ostatak novca, koji bi u ovom slučaju iznosio ne premale tri i pol do četiri kune. Ta razlika od pola eura nije ni sjena tisućama eura kojima se cijene radna mjesta na naplatnim kućicama, no sigurni smo da će dobro doći za popunu džepova djelatnika na naplatnim kućicama.

U Upravi poduzeća Autocesta Zagreb-Macelj nude vrlo konkretne odgovore. Na upit novinara 24sata zbog čega je istaknuta cijena od 2 eura preračunata u iznos od 11 eura, što je za 25% više od stvarne cijene, dežurni službenik je odgovorio: "To je zato jer ne primamo kovanice manje od 1 eura, odnosno ne radimo s centima. No, ostatak od dva eura vraća se u kunama po obračunu tečaja".

Diplomatski odgovor za jednog službenika, naročito ako uzmemo u obzir da se nekad cijena iste relacije plaćala 1,5 eura i to kovanicama od 50 centi, a tečaj NBH razlikuje se od tečaja Autoceste kao nebo od zemlje. Što reći, za novu sezonu valjda vrijede i neka nova pravila.

(Foto: 24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara