KRAJ UBERA U HRVATSKOJ? Ministarstvo prometa traži da im se zabrani aplikacija

KRAJ UBERA U HRVATSKOJ? Ministarstvo prometa traži da im se zabrani aplikacija

Foto: 123rf

MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture, odnosno pripadajuća inspekcija ovog Ministarstva, od suda će zatražiti da se zabrani aplikacija Uber, doznaje Index od pouzdanog izvora. Konačnu odluku o zabrani donijet će sud. Ako zaista do toga dođe, ovo će biti prvi put u Hrvatskoj povijesti da se traži zabrana aplikacije koju u Hrvatskoj koristi sto tisuća ljudi, a u svijetu se radi o desecima milijuna.

 

No, kako saznajemo od jednog drugog izvora koji je dobro upoznat s djelovanjem radne skupine, zabrana aplikacije Ubera samo je kupovanje vremena da se smire taksisti koji prijete novim blokadama grada, ali i zračne luke.

"Taksisti su zaprijetili blokiranjem zračnih luka, autocesta i luka. Zato je radna skupina "odlučila" da će pokrenuti postupak protiv Ubera i zatražiti od suda donošenje privremene mjere kojom bi se Uber ugasio do donošenja pravomoćne sudske presude. Međutim, isto tako je "dogovoreno" da sud ne bude tako ažuran. Dovoljno je da sud odugovlači mjesec i pol do dva jer već u rujnu dolazi novi zakon".

Index je poslao upit ministarstvu o eventualnoj zabrani aplikacije, ali odgovorili su nam tipičnim birokratskim odgovorom. No, nisu demantirali.

"Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poduzimat će sve Zakonom predviđene mjere prema svima onima koji ne poštuju pozitivne propise Republike Hrvatske, kao što je to radila i do sada, istovjetno i bez razlike, za sve koji nezakonito obavljaju uslugu pružanja prijevoza u cestovnom prometu", stoji u odgovoru Indexu.

Taksisti prijete blokadom grada

Podsjetimo, prije samo dva dana Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, gostujući na N1 televiziji otvoreno je zaprijetio da će opet na ulicu ako se ne ispune njihovi uvjeti. A njihov glavni uvjet je zabrana aplikacije Uber.

"Neistina je da se zalažemo za to da se zabrani Uber. Mi se zalažemo za to da svi akteri na tržištu rade po zakonu. Teoretski se može dogoditi sutra da ja iz nekog razloga nezakonito radim, a kad inspekcija utvrdi nepravilnosti, onda i postupa po tome. Uber, nažalost, preko 2 godine radi nezakonito na području Republike Hrvatske. Imamo izjave ministra, premijera, presude prekršajnih sudova, ali Uber i danas radi. S obzirom na to da je aplikacija povezivatelj, svima je zajednička aplikacija Uber. Isključiti dostupnost aplikacije je jedino rješenje", rekao je Miletić dodavši da bi taksisti opet mogli na ulicu, kao i prije par tjedana kad su ilegalnim prosvjedom blokirali Vukovarsku ulicu.

Koliko će eventualna zabrana aplikacije trajati?

Samo dva dana nakon, dolaze informacije da će Ministarstvo to zaista i zatražiti.

"Mi zaista nemamo više što napraviti. Nakon što smo ukazivali na to da su nezakoniti, nemamo što napraviti nego izaći na ulicu. Trenutno sva ministarstva i Vlada imaju predstavnika s kojim razgovaraju, mogu dijalogom sve riješiti. Međutim, ako se u ovih 2-3 dana nešto drastično ne dogodi, aplikacija se ne ugasi, ja ću se povući iz ove priče i prepustiti državi da razgovara s 2,5 tisuće pojedinaca s ulice", rekao je tada Miletić.

U slučaju zabrane aplikacije, bit će zanimljivo vidjeti do kada će ona trajati. Već više od pola godine djeluje radna skupina koja bi trebala donijeti odluku o liberalizaciji taxi usluga, a to bi legaliziralo poslovanje Ubera koji tvrdi da se oni uopće ne bave taksiranjem, već da je riječ o unajmljivanju vozila s vozačem.

Andrej Plenković i njegovi ministri u nekoliko su navrata kazali da Uber ne djeluje legalno, pa bi stoga potpuna zabrana aplikacije bila samo nastavak ove priče.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara