Krijesnicama prijeti izumiranje. Znanstvenici: U tijeku je tiha apokalipsa

Krijesnicama prijeti izumiranje. Znanstvenici: U tijeku je tiha apokalipsa
Screenshot: YouTube

DILJEM svijeta navečer se mogu vidjeti razigrane krijesnice, ali ovom prizoru može ubrzo doći kraj. Naime, znanstvenici su ustanovili da je njihov opstanak ugrožen, jer ostaju bez svojih prirodnih staništa, umiru zbog pesticida i umjetnog svjetla, pa trenutno postoji oko 2.000 vrsta krijesnica koje su pred istrebljenjem, piše CNN.

Glavni razlog zbog kojeg se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a krijesnice su ugrožene jer su im potrebni posebni uvjeti kako bi ispunile svoj životni ciklus, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u Massachusettsu koji su proveli ovo istraživanje. Na primjer, jednoj krijesnici iz Malezije, poznatoj po sinkroniziranom svijetljenju, potrebne su šume mangrova (zimzelene drvenaste biljke) kako bi se razmnožavale u ovom području, koje je iskorišteno za plantaže palminog ulja.

Svjetlosno zagađenje

Istraživače je iznenadilo što su ustanovili da je upotreba umjetne svjetlosti noću drugi uzrok njihovog izumiranja. Umjetna svjetlost uključuje direktno osvjetljenje, kao što su ulična svjetla i svjetlost reklama, i cjelokupno osvjetljenje koje se širi iz grada.

"Osim što remeti prirodni bioritam, uključujući i naš, svjetlosno zagađenje loše utječe na rituale koje krijesnice imaju prilikom parenja", kaže Avalon Owens, jedan od koautora studije.

Mnoge krijesnice se oslanjaju na bioluminiscenciju – kemijsku reakciju svog tijela koja im omogućava svijetliti i privući partnera, a prevelika količina umjetne svjetlosti remeti ovaj proces.

Pesticidi

Dave Goulson, profesor biologije na Sveučilištu u Sussexu, ističe da su i pesticidi krivi za smanjenje broja krijesnica.

"Razumljivo je da su krijesnice osjetljivije na svjetlosno zagađenje više od bilo koje druge grupe insekata, pa ima smisla da je ovo glavni problem kada je njihov opstanak u pitanju", kaže Goulson, koji nije sudjelovao u spomenutom istraživanju.

Znanstvenici su ustanovili da je u tijeku "tiha apokalipsa" u svijetu insekata, jer se 41 posto buba suočava s istrebljenjem prema najnovijem izvještaju organizacije koja se u Velikoj Britaniji bavi očuvanjem okoliša.

Turizam

Još jedan čimbenik koji negativno utječe na krijesnice je turizam. U Japanu, Tajvanu i Maleziji već neko vrijeme je gledanje krijesnica rekreativna aktivnost koja privlači sve više posjetitelja, oko 200.000 turista godišnje.

Na Tajlandu plovidba uz rijeke blizu šuma mangrova dovodi do rušenja njihovih stabala i erozije riječnih korita, čime se uništavaju prirodna staništa ovih svjetlećih bića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara