Kristianova obitelj tražit će 700 tisuća kuna od države zbog njegove smrti

Kristianova obitelj tražit će 700 tisuća kuna od države zbog njegove smrti
Screenshot: Nova TV

SPLITSKI odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje Kristiana Vukasovića (18) preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru, uskoro bi sudu trebao podnijeti odštetni zahtjev na iznos od 700 tisuća kuna s obzirom na to da je Općinsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev za mirnim rješenjem spora.

U Državnom odvjetništvu, kako se doznaje u srijedu, ne smatraju da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i Kristianove smrti.

>>>Država odbila mirno rješenje oko Kristianove smrti, kaže da je umro prirodno

Kristian Vukasović je krajem kolovoza prošle godine preminuo u splitskoj bolnici, kamo su ga prvog dana kolovoza prebacili iz splitskog zatvora.

Dijete s posebnim potrebama

U travnju 2019. osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se.

Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnom pomoći i njegom te što je bolovao od poremećaja piromanije, smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru, bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv.

Iz zatvora u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo

Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama, odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo.

Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišljanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu, imao je probleme sa srcem i mozgom te niz krvnih podljeva.

No, obitelj za Kristianovu smrt krivi sustav pa je angažirala odvjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara