Kuba uvodi 3G mobilni internet. Za koga?

Kuba uvodi 3G mobilni internet. Za koga?
Foto: Epa

VEĆ godinama se na Kubi najavljuje dolazak mobilnog interneta. Mnogi su sumnjali da će se to i ostvariti, ali kubanska je vlada prošli tjedan omogućila građanima pristup brzom internetu na njihovim mobilnim uređajima, javlja CNN.

Približno 5,3 milijuna Kubanaca, što je malo manje od polovine ukupnog broja stanovništva, ima mobitele. Do sada su putem korištenja državne internetske mreže mogli samo slati i primati mailove. Mobilni 3G internet trebao bi im omogućiti dugo iščekivanu mogućnost da se pridruže društvenim mrežama i vode videorazgovore.

Loša usluga

No nije sve išlo glatko. Mnogi nisu mogli dobiti poruku s kodom koju im je trebala poslati kubanska državna telekomunikacijska kompanija ETECSA, a koja im je bila potrebna da se spoje na internet.

ETECSA je upozorila građane da će usluga u početnoj fazi biti dosta loša.

Prema kubanskoj državnoj statistici, samo 60.000 Kubanaca ima mogućnost, unutar ograničenog državnog programa, koristiti DSL internet u svojem domu. Ostali mu pristupaju na javnim lokacijama; u parkovima, na trgovima i sličnim mjestima na kojima su postavljeni bežični ruteri. Cijena takvog interneta je otprilike 1 dolar po satu (oko 6,5 kuna). No takva veza je iznimno spora i građani nemaju osjećaj privatnosti.

ETECSA je građanima Kube ponudila 4 opcije, odnosno tarife. Financijski najpristupačnija tarifa je 7 dolara (oko 45 kuna) za 600 megabajta, što je otprilike jedna desetina plaće dobro plaćenog liječnika na Kubi.

Mnogi si to neće moći priuštiti

Prosječna mjesečna kubanska plaća iznosi približno 30 dolara (oko 200 kuna), što znači da će si većina Kubanaca moći priuštiti 3G mobilni internet jedino uz financijsku pomoć rodbine koja se iselila iz zemlje.

Kubanska vlada ipak smatra kako je nova usluga dokaz da se aktivno radi na modernizaciji te zemlje, piše CNN.

“Mislim da je to odlično, htio bih se time koristiti i razgovarati sa svojim kćerima koje žive izvan zemlje, samo ne znam hoću li si to moći priuštiti“, rekao je Nestor Rodriguez koji zarađuje nekoliko dolara dnevno od prodaje pržene hrane na ulicama Havane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara