Kubanci tvrde da u Venezueli nema njihovih vojnika

Kubanci tvrde da u Venezueli nema njihovih vojnika
Foto: EPA

SLUŽBENA Havana danas je ponovila da nema kubanskih vojnika u Venezueli i ustvrdila da su suprotne tvrdnje lansirane iz SAD-a "laži".

"Ne možete povući nepostojeće vojnike iz Venezuele", rekla je Johana Tablada, državna tajnica u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova i dodala: "Sjedinjene Države savršeno dobro znaju da je neistinita tvrdnja da Kuba ima 20.000 vojnika u Venezueli, da oni interveniraju u unutarnja pitanja."

U utorak je Donald Trump optužio Kubu da izvodi vojne operacije u Venezueli kako bi pomogla predsjedniku Nicolasu Maduru i zaprijetio je nizom oštrijih sankcija Kubi ako ne povuče te vojnike.

Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, kubanska dužnosnica nazvala je "patološkim lašcem". 

Tablada je podsjetila da je američki političar 2001. i 2002. tvrdio da Irak posjeduje kemijsko oružje zbog čega je SAD vojno intervenirao u Iraku iako takvo oružje nikad nije pronađeno.

Maduro tvrdi da SAD podržava oporbeni "pokušaj državnog udara" u Venezueli, a da ga orkestrira Bolton u suradnji s Kolumbijom i drugim latinoameričkim saveznicima. 

Venezuelska oporba odbacila je navode o pokušaju prevrata.

Trump prijeti Kubi

Trump je zaprijetio u utorak Kubi "punim embargom" i novim sankcijama ako odmah ne obustavi vojnu podršku Maduru.

"Ako kubanski vojnici i neregularne postrojbe odmah ne OBUSTAVE vojne i druge operacije čija je svrha razaranje Venezuele, Kubi će biti uveden puni i kompletni embargo i najviša razina sankcija", poručio je Trump putem Twittera.

Tim je ultimatumom američki pritisak na Havanu iz proteklih tjedana znatno pojačan, pri čemu pojedini stručnjaci i bivši američki dužnosnici upozoravaju da Trump i njegovi pomoćnici preuveličavaju kubanski angažman u krizi u Venezueli.

Kuba podupire Madura kojeg oporbeni čelnik Juan Guaido želi svrgnuti, ali odbacuje američke optužbe da mu njezini vojnici i obavještajci pružaju potporu na terenu.

Guaido je u utorak najavio konačnu fazu plana svrgavanja predsjednika Madura, pozivajući ponovno vojsku da mu se pridruži. U protuvladinim prosvjedima u blizini vojne baze La Carlota u glavnom gradu Venezuele Caracasu nekoliko desetaka naoružanih muškaraca u uniformi u pratnji Guaidoa sukobilo se s vojnicima redovne vojske koji podupiru predsjednika Madura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara