SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Kujundžić: Da su liječnici drugačije reagirali, dječak bi možda bio živ

Kujundžić: Da su liječnici drugačije reagirali, dječak bi možda bio živ
Foto: Hrvoje Jelavić, Ivo Čagalj/Pixsell

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić dao je izjavu za N1 i komentirao nalaz Hrvatske liječničke komore prema kojem su tri liječnika napravila propuste u slučaju liječenja dječaka u Metkoviću, koji je preminuo.

Pozvao je da se ne daju paušalne ocjene jer liječnici rade u teškim uvjetima, ali i istaknuo da svatko ima svoju odgovornost. Rekao je da je dječak bio ozbiljno bolestan ali da bi bio moguć drugačiji ishod da se ranije interveniralo

"Svaki sustav pa tako i hrvatski zdravstveni sustav ima slabosti koje treba otklanjati, ali svaki pojedinac ima odgovornost za ono što radi pa pustimo da se to odradi do kraja", rekao je Kujundžić.

Rekao je da su osigurani novci za dnevnu bolnicu u Metkoviću te da bi ona trebala profunkcionirati ove godine. 

Hoće li liječnici odgovarati?

Na pitanje očekuje li pokretanje kaznene odgovornosti liječnika ili će to završiti samo na tijelima Liječničke komore kroz moguću suspenziju ili nešto slično, rekao je da to ne može reći. 

"U svakom slučaju to treba dodatno istražiti i, ako treba, i sankcionirati", kazao je za HRT.

Napomenuo je i da se mijenja dijagnostički sustav.

"Prepoznavajući probleme, posebice u Hitnoj, mi smo negdje prije sedam, osam mjeseci krenuli u nabavku 12 analizatora za uvjetno rečeno najugroženija mjesta na otocima, gdje bismo liječnicima olakšali s određivanjem iz kapilarne krvi, sedam-osam parametara. A s tim pilot-projektom krećemo onda dalje, gdje bismo ga proširili na ovakva mjesta koja su udaljena od laboratorija kako bismo olakšali liječnicima posao", kaže ministar.

"Moralna obveza"

Na pitanje kada Metković može očekivati analizator, koji bi vrlo vjerojatno 9-godišnjem dječaku spasio život, odgovara da u ovom slučaju analizator nema poveznicu te da je struka rekla svoje.  Situacija je, kaže također,  malo iskorištena, "neka firma se malo izreklamirala, neki ljudi su iz neznanja govorili o CRP-u". 

Kujundžić je dugogodišnji liječnik, osjeća li osobnu odgovornost u smislu sustava koji je zakazao i koji bi trebalo unaprijediti u konkretnom slučaju u Metkoviću?

"Uvijek kada stanete na bilo koje čelo, neovisno zove li se to ministarstvo ili poduzeće ili obitelj, uvijek imate odgovornost, ma što se događalo. U konkretnom slučaju u Metkoviću nema odgovornosti sustava, jer nisu bila zatvorena vrata ili nisu bile nepostavljene ordinacije. Ali osjećate kao čovjek, koji stoji na čelnome mjestu da trebate pokušati učiniti više da se takve stvari ne događaju, neovisno zvalo se to pojedinac, sustav, dom zdravlja, bolnica ili tvornica. Ako stojiš na čelu, uvijek moraš snositi moralnu obvezu i pokušati mijenjati i popravljati", zaključuje Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara