Kujundžić ne odustaje, traži duplo veće cijene cigareta i alkohola

Kujundžić ne odustaje, traži duplo veće cijene cigareta i alkohola
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell,123rf

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić danas je ponovio da inzistira na stopostotnom porastu trošarina na cigarete i alkohol obrazloživši to kao jedinu učinkovitu mjeru za sprječavanje tih oblika ovisnosti. 

 

Na protivljenja poslodavaca dodatnom oporezivanju duhanskih i alkoholnih proizvoda zbog opasnosti od rasta sive ekonomije i smanjenja broja radnih mjesta, Kujundžić odgovara da "svaka mjera ima i svoje štetne strane, ali su one puno manje u usporedbi sa spašavanjem živote djece".

Uvjeren je i da će za to dobiti podršku od koalicije i premijera, jer je to u interesu cijele društvene zajednice.

Poslodavci poslali oštro upozorenje

Najava uvođenja poreza zbog kojih bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti izazvala je očekivanu reakciju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se oštro usprotivila takvoj mogućnosti upozorivši kako bi to moglo izazvati gubitke proizvođačima duhanskih proizvoda i alkoholnih pića i državnom proračunu, te potaknuti otpuštanje radnika.

Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, te potaknuti razvoj crnog tržišta, a pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu, niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Hrvatsko je gospodarstvo u cjelini ionako preopterećeno porezima i drugima davanjima, što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki, ističe Majetić u priopćenju.

Osim toga, duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su dodatno opterećene visokim trošarinama, pa svako novo oporezivanje stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta.

Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, nego će prije potaknuti rast crnog tržišta. Tako država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda, pa je takav potez kontraproduktivan i za punjenje proračuna, napominje HUP.

Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima sigurno nisu jedna od njih.

Osim toga, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom, koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo kroz traženje novih izvora prihoda, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara