Kujundžić: Nisam razmišljao o ukidanju prava na priziv savjesti liječnika

Kujundžić: Nisam razmišljao o ukidanju prava na priziv savjesti liječnika
Foto: Media servis

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za Media servis je rekao kako nije razmišljao o ukidanju prava na priziv savjesti.

U razgovoru o problemu liječnika koji zbog priziva savjesti odbijaju raditi abortuse, na pitanje razmišlja li u smjeru ukidanja priziva, ministar je odgovorio kako nije razmišljao o tome.

"Nisam razmišljao. Zakon o prekidu trudnoće budi veliku pozornost, i u tom kontekstu se i spominje priziv savjesti. To je vrlo osjetljivo s bilo kojeg aspekta i zato ćemo tražiti odgodu od Ustavnog suda na dvije godine kako bi se to što bolje pokušalo riješiti. To je toliko kompleksno da jednostavnog rješenja nema, uključujući i priziv savjesti", tvrdi Kujundžić.

Neće biti sankcija

Rekao je kako se može očekivati mišljenje Povjerenstva u njegovu mandatu.

"Može se očekivati. Intenzivno će se raditi na tome, kao što i sada radno tijelo na tome radi. Uspoređuju zakone i što su oni donijeli u svijetu", rekao je Kujundžić. 

Na pitanje hoće li biti sankcija jer se neće ispoštovati prvi rok Ustavnog suda, ministar odgovara da neće i tvrdi da je to nešto što je zakonski normalno i moguće. No ne strahuje ako se pojavi nova referendumska inicijativa na tu temu.

"Mislim da demokracija dopušta bilo koje inicijative i sve se to može razumjeti. Ako su na zdravim temeljima, sve te inicijative otvaraju dijalog na nacionalnoj razini. Jedino na širokom dijalogu, razumijevanju i uvažavanju mogu se iznjedriti bolji oblici", rekao je Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara