Kujundžić: Osiguran je novac za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću

Kujundžić: Osiguran je novac za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću
Foto: Index, FAH

NAKON inspekcije Ministarstva zdravstva, i komisija Hrvatske liječničke komore u izvanrednom stručnom nadzoru utvrdila je propuste u radu liječnika u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića. 

Slučaj je jutros komentirao ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Uistinu je za žaliti i tragično da je dijete izgubilo život, a da su pritom moguće počinjeni propusti. Istinu treba stvarno istražiti do kraja. U najmanju ruku zbog dva razloga: jedan je da se zna puna istina, a drugi je da se to više ne ponovi u Hrvatskoj", rekao je za HRT.

"Splet povijesnih okolnosti"

Na pitanje očekuje li pokretanje kaznene odgovornosti liječnika ili će to završiti samo na tijelima Liječničke komore kroz moguću suspenziju ili nešto slično, rekao je da to ne može reći. 

"U svakom slučaju to treba dodatno istražiti i, ako treba, i sankcionirati", kaže.

Rekao je i da su spletom povijesnih okolnosti tri lokacije ostale zakinute zbog udaljenosti od bolnica, to su dolina Neretve, drugi dio je Makarska, Vrgorac i Imotski, a treći dio je sjeverna Istra. Već su, kaže, kada su preuzeli vladu najavili izgradnju dnevnih bolnica kao dijelove bolnica u Splitu, zatim u Zagvozdu - gdje je bolnica, kaže, već napravljena i počet će ovih dana raditi.  

Pripreme su izvršene i osiguran je novac za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću kao dijela dubrovačke bolnice. U Istri još nisu krenuli, kaže, ali postoji inicijativa.

Nema liječnika

"Puno manji problem je osigurati opremu nego ljude. I zato je važno da su to sastavni dijelovi navedenih bolnica gdje će onda dolaziti specijalisti. Vjerujem da će se to brzo napraviti i u dolini Neretve", kaže Kujundžić.

Napomenuo je i da se mijenja dijagnostički sustav.

"Prepoznavajući probleme, posebice u Hitnoj, mi smo negdje prije sedam, osam mjeseci krenuli u nabavku 12 analizatora za uvjetno rečeno najugroženija mjesta na otocima, gdje bismo liječnicima olakšali s određivanjem iz kapilarne krvi, sedam-osam parametara. A s tim pilot-projektom krećemo onda dalje, gdje bismo ga proširili na ovakva mjesta koja su udaljena od laboratorija kako bismo olakšali liječnicima posao", kaže ministar.

Na pitanje kada Metković može očekivati analizator, koji bi vrlo vjerojatno 9-godišnjem dječaku spasio život, odgovara da u ovom slučaju analizator nema poveznicu te da je struka rekla svoje.  Situacija je, kaže također,  malo iskorištena, "neka firma se malo izreklamirala, neki ljudi su iz neznanja govorili o CRP-u". 

Kujundžić je dugogodišnji liječnik, osjeća li osobnu odgovornost u smislu sustava koji je zakazao i koji bi trebalo unaprijediti u konkretnom slučaju u Metkoviću?

"Moralna obveza"

"Uvijek kada stanete na bilo koje čelo, neovisno zove li se to ministarstvo ili poduzeće ili obitelj, uvijek imate odgovornost, ma što se događalo. U konkretnom slučaju u Metkoviću nema odgovornosti sustava, jer nisu bila zatvorena vrata ili nisu bile nepostavljene ordinacije. Ali osjećate kao čovjek, koji stoji na čelnome mjestu da trebate pokušati učiniti više da se takve stvari ne događaju, neovisno zvalo se to pojedinac, sustav, dom zdravlja, bolnica ili tvornica. Ako stojiš na čelu, uvijek moraš snositi moralnu obvezu i pokušati mijenjati i popravljati", zaključuje Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara