Kujundžićeva žena mogla bi u zatvor na 10 godina zbog kupnje kuće

Kujundžićeva žena mogla bi u zatvor na 10 godina zbog kupnje kuće
Foto: Index/Matija Habljak

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić pridružio se dugom nizu hrvatskih političara koji imaju problema s nekretninama. Problemi su toliki da bi se njegova supruga mogla suočiti s kaznom od čak deset godina zatvora ako protiv nje bude pokrenut sudski postupak i ako se dokaže da je oštetila vlastitu tvrtku za otprilike 200 tisuća eura.

Naime, kako je otkriveno ovih dana, bračni par Kujundžić 2010. godine kupio je kuću u zagrebačkom naselju Markuševec od tvrtke Zidni vrt d.o.o. koja je bila u vlasništvu ministrove supruge. Zidni vrt d.o.o u međuvremenu je izbrisan iz registra, tvrtka više ne postoji, a izbrisana je zato što tri godine nisu predali financijska izvješća.  

Jesu li kupnjom oštetili tvrtku?

Kupnja kuće od vlastite tvrtke sama po sebi nije problematična. Problematična je cijena. Kujundžići su kuću kupili za iznos od 100 tisuća eura, iako je i laicima jasno da takva kuća na toj lokaciji vrijedi znatno više.

Da kuća vrijedi znatno više, potvrđuju i procjene vještaka. Kuća je kupljena na kredit PBZ-a te je radi kredita napravljena i službena procjena nekretnine iz koje proizlazi da prema mišljenju vještaka ona vrijedi 316 tisuća eura. Što znači da su Kujundžići kuću platili 216 tisuća eura manje od procijenjene vrijednosti, tako da bi ih se moglo teretiti da su za isti iznos oštetili vlastitu tvrtku.

Kazna do deset godina zatvora

Odgovorne osobe u tvrtki moglo bi se teretiti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, što je opisano člankom 246. Kaznenog zakona, a ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist, što je u hrvatskoj pravosudnoj praksi preko 200 tisuća kuna, kazna ide i do deset godina zatvora.


“(1) Tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina”, stoji u Kaznenom zakonu.

Kujundžić tvrdio da je kuća vrijedila oko 120 tisuća eura

Nakon što je izbila afera Kujundžić se oglasio i rekao da kuća danas vrijedi 250 tisuća eura, tvrdeći da je tada kada je kuća kupljena njena vrijednost bila znatno manja.

"To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini… Tržište nekretnina se 2016. godine (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu) počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a s obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", tvrdi Kujundžić.

Kako stvari sada stoje, Kujundžić bi zbog ove afere mogao odletjeti iz Ministarstva, a vidjet ćemo hoće li se u priču uključiti i pravosuđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara