Kulturnjaci prosvjedovali. Žele posao, plaću i puno više love poreznih obveznika

Kulturnjaci prosvjedovali. Žele posao, plaću i puno više love poreznih obveznika
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DANAS je u 15 sati u Zagrebu, na adresi Runjaninova 2, ispred Ministarstva kulture održan prosvjed u organizaciji inicijative "Dosta je rezova".

Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, dugogodišnjih smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele te kazali da će ovakva politika imati vrlo ozbiljne posljedice za razvoj umjetničke i kulturne produkcije u Hrvatskoj na svim razinama, institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj.

Na prosvjedu se okupilo 300-tinjak radnika u kulturi, umjetnika, predstavnika udruga i inicijativa te solidarnih građana.

 

Traže više novca iz proračuna

Predstavnici i predstavnice inicijative su pred okupljenima održali govor. Kazali su da aktualna ministrica nema namjeru promijeniti smjer te istaknuli da su u 2019. godini ponovno osuđeni na rezove, što će rezultirati time da rade s još manjim iznosima u još gorim uvjetima.

Naglasili su da su posljedice ove politike, kako oni smatraju, devastirajuće jednako za publiku, kao i za njih, proizvođače: pjesnikinje i  književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama. Okupljeni su tražili povećavanje budžeta na 3 posto, uz napomenu vladi da uštedi na svom voznom parku i nabavi aviona.

Kažu da nisu uhljebi i besposličari

Rekli su i da žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu besposličara i uhljeba te naveli kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnika ne može živjeti od svoga rada.

Požalili su se da velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, prima autorske ugovore, nema socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja.

Upozoravajući na to da se kultura sve češće svodi samo na velike, brendirane nagrade i manifestacije zvučnog imena, zatražili su da ona bude dostupna svima, svugdje i uvijek. Zato je, navode govornici, ključno oživjeti mrežu malih, lokalnih i kvartovskih kulturnih centara. Mrežu koja postoji, ali je zapuštena i devastirana, a može biti način da se umjetnost približi svima.

Žele novac i za neprofitne medije

Također su istaknuli kako im je dosta udaraca upućenih neprofitnim medijima, koji su se, smatraju prosvjednici, pokazali kao jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti. Upozoravaju na to da je takvo novinarstvo osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati.

Inicijativa "Dosta je rezova" na kraju je jasno naglasila da svoju borbu neće završiti današnjim prosvjedom, već da nastavlja dalje.

Pet zahtjeva: traže bolje financijske uvjete i više proračunskog novca

Prosvjednici su prosvjed najavljivali na Facebooku, na kojem su prije nekoliko dana istaknuli i svojih pet zahtjeva.

1. "Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama."
 
2. "Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava."
 
3. "Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje."
 
4. "Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”
 
5. "Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike."

Ministarstvo kulture: Sredstva su povećana

Ministrica kulture Nina Obuljen još je prije nekoliko dana odbacila navode ove inicijative.

Tako Ministarstvo kulture, u odgovoru na nezadovoljstvo Inicijative rezultatima "Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu", ističe da su sredstva povećana u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun, a neprihvatljivim smatra da se nezadovoljstvo pojedinim odlukama uopćava tvrdnjom o netransparentnosti odlučivanja.

"Proračun je povećan u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun tako da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi. Upravo suprotno, izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura za mlade', 'Umjetnost i kultura 54 +' i 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi' osigurano više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi", naglašava Ministarstvo.

U Ministarstvu kulture su se oglasili i nakon prosvjeda i poručili da "rezovi nisu razvojna mjera", nego "sredstvo discipliniranja i ušutkavanja".

Ministrica Obuljen Koržinek: Od 2016. do danas proračun za kulturu povećan za 300 milijuna kuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek novinarima je istaknula kako je pozvala Inicijativu na razgovor da vidi o kakvim se rezovima radi. "U mandatu ove Vlade od 2016. do danas proračun Ministarstva kulture povećan je za oko 300 milijuna kuna", rekla je te dodala da to uključuje i izvorna financijska sredstva i novac iz europskih fondova. Istaknula je kako je u izvornim financijskim sredstvima povećanje oko 100 milijuna kuna.

"Za razliku od prakse prethodne Vlade, koja je rezultate poziva objavljivala u travnju, svibnju i lipnju, mi smo već u prvoj godini, dva mjeseca nakon što smo preuzeli ministarstvo, sve rezultate, osim sredstava za kulturnu baštinu, objavili u prosincu za sljedeću godinu", rekla je ministrica.

Istaknula je kako Ministarstvo kulture vrlo transparentno objavljuje rezultate.

"Za ovu godinu smo najavili donošenje novoga zakona o financiranju i novoga zakona o kulturnim vijećima, što je preduvjet za bilo kakve ozbiljnije reforme u sustavu financiranja. Predvidjeli smo i donošenje novoga zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnost", napomenula je te dodala kako će taj zakon u velikom dijelu promijeniti i unaprijediti okvir u kojem djeluju umjetnici.

"Većinu onoga na što se odnose zahtjevi ove inicijative ministarstvo je već počelo raditi, odnosno to radi", rekla je ministrica.

Ministrica: Rezultate natječaja i rada kulturnih vijeća objavljujemo u skladu sa zakonom

Poručila je i kako su objave rezultata natječaja i rada kulturnih vijeća u skladu sa zakonom koji je sad na snazi. "Kad novi zakon bude u javnoj raspravi, vidjet ćemo kroz rasprave i okrugle stolove postoji li potreba i mogućnost da se nešto dodatno unaprijedi", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Dodala je i kako, osim novca za kulturu koji se stalno povećava, rastu i sredstva Zaklade Kulture nove, tako da i tvrdnja Inicijative da se smanjuju financijska sredstva za izvaninstitucionalnu kulturu ne stoji i vrlo je lako provjerljiva na stranicama Ministarstva kulture.

Ministrica je podsjetila da su pokrenuta tri nova natječaja iz Europskoga socijalnog fonda - Umjetnost i kultura za mlade, Kultura 54 plus i Kultura u centru, što je, istaknula je, dodatnih 90 milijuna kuna.

Dvije trećina toga je otišlo za izvaninstitucionalnu kulturu, napomenula je ministrica i dodala kako je sljedeći natječaj za medije zajednice, koji će biti raspisan u prvom kvartalu ove godine.

Neprofitni mediji se financiraju iz Agencije za elektroničke medije iz fonda za pluralizam medija, podsjetila je.

Kad je u pitanju status umjetnika, podsjetila je kako su u mandatu ove vlade vraćeni svi zaostali dugovi za pravo javne posudbe te osigurano kontinuirano financiranje autorskih prava umjetnika. 

Prvi su put, istaknula je, raspisali javni poziv namijenjen isključivo vizualnim umjetnicima i prvi je put Ministarstvo pružilo izravnu potporu, kao što radi za glazbenike i pisce, za vizualne umjetnike veću od milijun kuna.

Poručila je kako ne može prihvatiti kvalifikacije da se radi o rezovima, što se može vrlo lako provjeriti, te ponovila da su financijska sredstva u svim djelatnostima povećana.

Ocijenila je kako Inicijativa "Dosta je rezova!" nije uzela u obzir sva financiranja Ministarstva kulture jer nedostaju sva programska sredstva svih javnih ustanova kojima je osnivač Ministarstvo kulture, što je, ustvrdila je, ukupno oko 70 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara