Kupci Liburnije sponzorirali predizbornu kampanju HDZ-a

NOVI vlasnici hotela u Opatiji donirali su 2003. godine HDZ-u za predizbornu kampanju pola milijuna kuna. No, Vlada negira vezu između donacija i nagodbe s investicijskim fondovima kojima je pripala tvrtka LRH.

Dokumenti u posjedu Jutarnjeg lista ukazuju na to da su Georg Eltz Vukovarski i Darko Ostoja, članovi Nadzornih odbora tvrtki Adria procesna industrija, Dioki i HP Dubrovnik - Babin kuk, bili donatori HDZ-u sa 500.000 kuna.

Vlada je na zatvorenoj sjednici ove godine donijela odluku da Hrvatski fond za privatizaciju kompenzira dug SN i Dom Holdingu koji su u vlasništvu Ostoja i Eltz. Kompenzacija je uključivala prebacivanje 83 posto dionica Liburnija Riviera Hotela investicijskim fondovima u vlasništvu njihovih financijera.

Kako piše Jutarnji list, novac koji su Eltz i Ostoja donirali prebacivan je s računa tri gore spomenutih poduzeća. Vlada negira vezu između donacija HDZ-u i nagodbe s investicijskim fondovima koja pripada tvrtki Liburnija Rivijera Hrvatska, o čemu se izjasnio njen glasnogovornik, Ratko Maček."

"Fond i Vlada, kao njegov osnivač i vlasnik, prema državnoj imovini odnose se kao dobri gospodari, a nagodba s SN-om i Dom fondom postignuta je nakon višemjesečnih analiza i traženja najpovoljnijeg rješenja za stvorene obveze koje je krivom strategijom prouzročila bivša Vlada na čelu s potpredsjednikom Slavkom Linićem."

"Privatizacija LRH nije bila transparentna, ali se ne može tvrditi da je isključivo rezultat financiranja kampanje za parlamentarne izbore. No, da je HDZ na vrijeme objavio liste donatora, takva bi se sumnja izbjegla. To bi onda bilo transparentno." - smatra Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency International Hrvatska.

"Krive procijene o tome da fondovi neće namiriti svoja potraživanja prema državi, a za koju su stigle sudske službe, državu su koštale stotine milijuna kuna. Samo su kamate narasle na 400 milijuna kuna jer se nije išlo na nagodbu. Za to je jedina odgovornost isključivo i samo na na bivšoj Vladi, a sadašnja je Vlada ovom nagodbom namirila samo dio duga."  - zaključio je Maček. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara