Kurz smijenio ministra unutarnjih poslova. Nakon toga još četvorica dala ostavke

Kurz smijenio ministra unutarnjih poslova. Nakon toga još četvorica dala ostavke
Foto: EPA

KONZERVATIVNI austrijski kancelar Sebastian Kurz smijenio je danas ministra unutarnjih poslova krajnje desnice Herberta Kickla nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPOe), nakon čega su svi ministri iz te stranke dali ostavke.

"U dogovoru s predsjednikom republike predložio sam predsjedniku da smijeni ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla", rekao je Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

To je objavljeno poslije tri dana političkog kaosa nakon što je u petak, nekoliko dana prije europskih izbora 26. svibnja, objavljen video iz 2017. u kojem šef FPOe-a Heinz-Christian Strache ruskom poduzetniku nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Svi ministri Slobodarske stranke dali ostavke

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicijske vlade, nakon toga su dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ako Kickl bude smijenjen.

Strache, saveznik Francuskinje Marine Le Pen i Talijana Mattea Salvinija, dao je u subotu ostavku na mjesto vicekancelara i šefa stranke nakon 18 mjeseci koalicije s Kurzom.

Kancelar je rekao da bi bilo poželjno da Kickl da ostavku poput Strachea. "Ne postoji druga solucija osim smjene", dodao je kancelar koji je ranije objasnio da Kickl "ne može sam voditi istragu o sebi".

Taj odlazak je tim potrebniji jer je Kickl (50) smatran strategom stranke, bio je glavni tajnik i zadužen za financije FPOe-a u vrijeme događaja, rekao je Kurz.

Prijevremeni izbori

Kancelar je rekao da Kickl nije dobro procijenio skandal koji je izazvao Ibiza-Gate, prema imenu grada gdje je snimljen video o Stracheu.

Ministar prometa Norbert Hofer, novi šef FPOe-a, upozorio je tijekom jutra da će Kicklovo otpuštanje izazvati odlazak četvorice drugih ministara te stranke.

Kurz je precizirao da će, ako se ostvari taj scenarij, on tražiti od predsjednika Alexandera Van der Bellane da imenuje "stručnjake na ispražnjene dužnosti". Kancelar je u subotu najavio sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nakon te političke krize, dok su izbori bili predviđeni za rujan. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara