Kuščević bijesan nakon Indexova otkrića: "Oni koji me napadaju će odgovarati"

Kuščević bijesan nakon Indexova otkrića: "Oni koji me napadaju će odgovarati"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR uprave Lovro Kuščević bijesan je zbog Indexova otkrića da je četiri vrijedne parcele dobio odlukom sutkinje Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine.

>> Otkrivamo: Kuščeviću je sutkinja Domić u istom danu dodijelila četiri parcele

Novinari su Kuščevića zaustavili prije sjednice vlade na Markovu trgu.

On je odmah započeo napad. 

"U medijima su manipulacije, zlonamjerni komentari. Ja sam argumentirano odgovorio, imam potrebnu dokumentaciju, pravomoćne sudske presude", započeo je Kuščević.

Nastavio je u istom tonu.

"Radi se o organiziranom napadu na mene i na moj integritet pa čak i na članove moje obitelji", kazao je. 

Onda je i zaprijetio.

"Vjerujte mi, oni koji me napadaju vrlo brzo će odgovarati", zaprijetio je Kuščević. 

Četiri parcele dobio identičnim presudama sutkinje Ivane Domić

Podsjetimo, čak četiri parcele, a među njima i dvije na kojima su mu kuće - vila i ona manja, takozvani kokošinjac - ministar Kuščević dobio je istoga dana, 13. studenoga 2003. godine, dvjema identičnim presudama Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine.

Kuščevići platili veliku parcelu manje od jednog eura po kvadratu

No tu nije bio kraj skupljanju zemljišta u obitelji Kuščević. U prosincu 2008. i 2009. godine, dok je Kuščević bio načelnik, njegova supruga Zorana kupila je dvije parcele za 50 tisuća kuna. Jednu, od kupaca iz Zagreba, platila je 20 tisuća kuna, dok je u drugu, kupljenu od danas pokojnog Nerežišćanina, investirala 30 tisuća kuna. U kupoprodajnim ugovorima nisu navedene površine parcela, a obje su naknadno cijepane i iz njih su nastajale nove čestice, no iz podataka dostupnih u zemljišniku i katastru može se zaključiti da se čestica kupljena od Zagrepčana u prosincu 2008. godine izvorno prostirala na 2952 metra četvorna, što znači da je plaćena minornih šest kuna po kvadratu, odnosno manje od eura.

Druga, kupljena od Nerežišćanina u siječnju 2009. godine, zauzimala je 804 četvorna metra. Dakle, da bi postala njezina vlasnica, supruga aktualnog ministra, a tada općinskog načelnika Kuščevića, platila je oko 37 kuna po kvadratu.

Zona u kojoj nije bila dopuštenja gradnja - sve do posljednje godine Kuščevićeva načelničkog mandata

Prema podacima dostupnim na stranicama općine Nerežišća, u toj zoni nije bila dopuštena gradnja sve do 2015. Tada, u posljednjoj godini Kuščevićeva načelničkog mandata, ona je prenamijenjena u građevinsku. Lani u ožujku Zorana Kuščević od ukupno 3756 kupljenih kvadrata prodaje 1951 za čak 200 tisuća eura zagrebačkoj Gold gradnji koja tamo gradi vile s bazenima. Drugim riječima, za 102 eura po kvadratu, odnosno nekih 758 kuna po kvadratu u ožujku prošle godine. Evo kako nam je Kuščević SMS-om pokušao objasniti ovaj nezapamćeni skok vrijednosti: "Vrijednost zemljišta na otocima je u stalnom porastu, na dobrobit svih mještana, a tako će se vjerujem i nastaviti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara