Lajčak UN-ovce upozorio na mogućnost eskalacije krize u BiH

U OBRAĆANJU Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak upozorio je da Bosni i Hercegovini prijeti eskalacija političke krize, izvještava HRT.

"U ovom trenutku za budućnost BiH postoje dvije mogućnosti; eskalacija političke krize koja vodi u izolaciju ili smirivanje te krize i nastavak europskog puta", rekao je Lajčak te dodao kako razvoj prilika u BiH ovisi o ponašanju lokalnih aktera. "Oni mogu nastaviti kao do sada, voditi prema eskalaciji loše situacije ili se okrenuti i početi raditi u dobroj namjeri kako bi BiH bila vraćena na europski put".

Vijeću se jučer obratio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, unatoč pokušaju predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da onemogući Špirićev istup. Komšić je u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu zatražio da se spriječi Špirićevo obraćanje jer njegov istup na sjednici VS-a nije odobrilo Predsjedništvo BiH.

Špirić je u svom obraćanju, uz ostalo, pozvao članove VS-a da potaknu Lajčaka na promjenu svojih nedavnih odluka kojima se jača državna uloga Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH, protiv čega su se pobunili političari iz Republike Srpske objašnjavajući Lajčakove odluke kao obespravljivanje Srba i uvod u nestanak Republike Srpske.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara