Lažna dojava: "Postavio sam bombu jer je sramota što se radi hrvatskim generalima"

OGORČEN presudom koja je u petak na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena generalu Mirku Norcu, nepoznati je muškarac nazvao jutros zagrebačku policiju i rekao im kako su u zgradi suda postavljene bombe.

Telefonsku dojavu nepoznatog muškarca policija je zaprimila oko 9.20 sati, iz telefonske govornice na Trgu maršala Tita. Muškarac je rekao kako je "to što se radi hrvatskim generalima sramota" i kako su u zgradi suda postavljene dvije bombe.

Policija je uz pomoć dva psa tragača ubrzo izvršila pretragu zgrade Županijskog suda. Pokazalo se kako je dojava bila lažna.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić u razgovoru za Index je rekao kako je dojava upućena OKC-u zagrebačke policije, a ne Županijskom sudu te kako je policija od početka pretpostavljala da je riječ o lažnoj dojavi.

"Na preporuku policije, koja je rekla kako nema potrebe za dizanjem panike i evakuacijom, sud je cijelo vrijeme radio normalno i rasprave nisu odgođene", rekao je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norcu sedam godina jer je znao za zločine, a nije reagirao

Podsjetimo, prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, u slučaju ratnih zločina u Medačkom džepu, general Rahim Ademi oslobođen je po svim točkama optužnice, a general Mirko Norac dobio je sedam godina zatvora.

U obrazloženju presude Norcu sudac Marin Mrčela je naveo kako je Norac kriv zato što je bio upoznat sa zločinima na terenu koji su se dogodili u tijeku operacije, a nije poduzeo ništa da ih sankcionira. Bio je upoznat i s uništavanjem imovine civila i postupanjem s ratnim zarobljenicima protivno ratnom pravu. Norac nije optužen da je zapovjedio takve postupke, nego zbog toga što je odmah prvog dana saznao za zločine, ali je odlučio ne reagirati i nije spriječio nove zločine.

Sudac Marin Mrčela je ustanovio i da je postojao Sektor 1, posebno zapovjedno mjesto kojemu je na čelu bio Mirko Norac, što ga čini odgovornim za sva događanja u samoj operaciji. Norac je imao punu zapovjednu odgovornost nad 9. brigadom i pridruženim domobranskim postrojbama. Osuđeni Norac sada ima pravo žalbe na ovu nepravomoćnu presudu na Vrhovnom sudu, što su njegovi odvjetnici odmah i najavili. Mrčela je napomenuo da je kazna Norcu minimalna s obzirom da se radi o dva ratna zločina. Norac  već u zatvoru u Lipovici služi kaznu zatvora od 12 godina na koju je osuđen 2003. za zločine u Gospiću.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara