"Lenac" ne može podmiriti obveze dobavljačima

UPRAVA Brodogradilišta Viktora Lenca poslala je dobavljačima i kooperantima pismo u kojemu ih izvješćuje da Brodogradilište ne može u ugovorenom roku, do 31. listopada, ispuniti dogovorenu obvezu i bez zakašnjenja isplatiti prvi dio oko 20 posto duga.

U pismu Uprava moli domaće vjerovnike da se suzdrže od svih pravnih postupaka koji bi uzrokovali novu blokadu računa Brodogradilišta i nemogućnost da se postigne dogovor banaka kreditora, vodećih dioničara i Vlade.

Stečaj je najlošiji izlaz iz sadašnjeg stanja jer domaći dobavljači u stečaju ne bi uspjeli namiriti svoje tražbine, ističe se u pismu.

U Upravi "čvrsto vjeruju da će se uz pomoć Vlade postići konačan dogovor", te objašnjavaju da "International Finance Corporation (IFC), HVB banka i najveći pojedinačni vlasnik Giancarlo Zachello i dalje vjeruju u budućnost Brodogradilišta", te da je "vidljiva želja Vlade da se Brodogradilište podrži radi zaštite interesa domaćih dobavljača".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači i kooperanti blokirali su u srpnju ove godine račun Brodogradilišta zbog neplaćenih, a obavljenih poslova. Oko 350 domaćih tvrtki vjerovnika potražuje od "Viktora Lenca" više od 20 milijuna dolara. U pregovorima s Upravom su se nagodili da se prva rata od 20 posto duga isplati krajem listopada, nakon što se ostvari sporazum kreditora i vlasnika Brodogradilišta o nastavku ulaganja, a ostatak duga obročno u 12 mjeseci. Nakon nagodbe, polovicom rujna deblokoiran je račun Brodogradilišta.

Po sporazumu banaka kreditora i dioničara "Viktora Lenca" iz srpnja ove godine, do kraja listopada trebalo je biti osigurano 28,7 milijuna eura za nastavak poslovanja i financijsku konsolidaciju tvrtke. Ulagači su trebali osigurati dodatnih 26,2 milijuna eura, a jedino je Vlada dosad osigurala obećani dio od 2,5 milijuna.

Od daljnjeg su financiranja nedavno odustali Raiffeisen banka i Njemačka razvojna banka (DEB). Nakon neuspješnih pregovora kreditora i vlasnika, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić rekao je prije nekoliko dana da su moguća tri rješenja: stečaj s likvidacijom, stečaj s preustrojem i preustroj bez stečaja. Dodao je kako će se nastojati u njegovu prijedlogu rješenja pronaći novac za podmirenje dobavljača i nastavak proizvodnje. Po njegovu mišljenju, kada bi Brodogradilište odmah moralo isplatiti sve dobavljače i kreditore, taj bi svota premašila 110 milijuna dolara. Izloženost države u Brodogradilištu putem državnih jamstava i zajmova je oko 66 milijuna dolara.

Konačna odluka o sudbini kostrenskoga Brodogradilišta očekuje se na Vladinoj sljedećoj sjednici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara