Libanon poziva svjetske sile da omoguće Sirijcima da se vrate kućama

Libanon poziva svjetske sile da omoguće Sirijcima da se vrate kućama
Foto: EPA

LIBANONSKI predsjednik Michel Aoun pozvao je na Arapskome gospodarskom summitu svjetske sile da se angažiraju oko povratka sirijskih izbjeglica kućama, bez obzira na političko rješenje rata u toj zemlji. 

Aoun je rekao u Bejrutu i da Libanon ima više rješenja za siguran povratak izbjeglica kućama koje će iznijeti na summitu. 

Od početka sukoba u Siriji 2011. više od milijun ljudi pobjeglo je odande u Libanon. Po podacima humanitarnih agencija, ondje žive u ekstremnom siromaštvu. 

UN kaže da njihov povratak u zemlju još nije siguran. 

Libanonski dužnosnici pozvali su izbjeglice da se vrate kućama nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad vratio veći dio teritorija zemlje uz rusku i iransku pomoć. 

No podjele između arapskih država o pitanju Sirije, kao i unutarnje nesuglasice među Libanoncima, potkopali su summit i prije njegova početka, a nekoliko je čelnika odustalo od sudjelovanja. 

Ključni kamen spoticanja je nedoumica treba li Siriju ponovno primiti u Arapsku ligu, nakon što je prije više od sedam godina njezino članstvo u savezu suspendirano. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara