Liberija povukla priznanje neovisnosti Kosova

Liberija povukla priznanje neovisnosti Kosova
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

LIBERIJA je još jedna od zemalja koje su povukle priznanje neovisnosti Kosova, priopćeno je danas u Beogradu.

Liberijski šef diplomacije Milton Findley predao je svom srpskom kolegi Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske neovisnosti koja će ostati na snazi sve dok traje dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

U noti se objašnjava da je Liberija priznala kosovsku neovisnost "temeljem saznanja kako Beograd nije spreman pregovarati o rješenju s južnom pokrajinom Kosovo", ali je danas u tijeku dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

"Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stajalište koje omogućuje odgovarajuće rješenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo", a sukladno tome "Liberija poništava svoje priznanje Kosova".

Dačić: Resetirat ćemo odnose s Liberijom

Nova odluka ostaje na snazi "sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU-a'', stoji u liberijskoj noti koju je medijima dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

"Ono što danas radimo nije čudno, mi smo danas nova vlada, nova demokracija i pokušavamo uspostaviti partnerstva sa Srbijom. Potpisali smo ugovore i ti bilateralni sporazumi bit će korisni za oba naroda", rekao je na tiskovnoj konferenciji liberijski šef diplomacije.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić naglasio je kako se Srbija ponosi poviješću odnosa s Liberijom "iz vremena Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih", a sljedeće godine obilježit će šest desetljeća diplomatskih odnosa Beograda i Monrovije.

"Mi baštinimo tradiciju dobrih odnosa s Liberijom i u tom smislu smo danas potpisali cijeli niz sporazuma i dogovorili se da pokušamo resetirati odnose i uzajamno si pomagati", izjavio je Dačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara