Novi napad ISIS-a u Libiji: Zapaljeno 7 spremnika nafte

Novi napad ISIS-a u Libiji: Zapaljeno 7 spremnika nafte

Foto: Hina

POŽAR je zahvatio sedam naftnih spremnika u libijskim lukama Ras Lanufu i Es Sideru nakon ovotjednih napada militanata Islamske države, izjavio je u  glasnogovornik snaga za zaštitu naftnih postrojenja (PFG).

Ali al-Hasi je rekao da u Es Sideru gori pet spremnika, a da u Ras Lanufu gore dva. Dva spremnika pogođena su u ovotjednom granatiranju i otad se požar širi.

Hasi navodi da PFG i dalje kontrolira to područje te da u četvrtak nije bilo sukoba.

Naftni terminali Es Sider i Ras Lanuf zatvoreni su od prosinca 2014. Nalaze se između grada Sirtea, koji je pod kontrolom Islamske države, i istočnog grada Bengazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan dužnosnik je izjavio da je u svakom od spremnika do 460.000 barela nafte.

U međuvremenu je porastao broj žrtava eksplozije kamiona bombe koja se dogodila u četvrtak ispred policijskog kampa za obuku u gradu Zlitenu istočno od Tripolija. Prema posljednjim podacima, ubijeno je najmanje 65 ljudi, izjavili su lokalni dužnosnici i bolnički izvori.

Kamion pun eksploziva zaletio se u ulazna vrata kampa. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali se vjeruje da se radi o  Islamskoj državi. Libija je podijeljena između političkih frakcija i naoružanih skupina koje se međusobno bore za vlasti naftno bogatstvo zemlje, pet godina nakon što je s vlasti svrgnut bivši libijski čelnik Moamer el Gadafi.

Proizvodnja nafte pala je u ovoj članici OPEC-a na manje od četvrtine u odnosu na 2011., kada je zemlja proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara