SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Liječnička komora o smrti dječaka: Treba uzeti u obzir da je bio vikend

Liječnička komora o smrti dječaka: Treba uzeti u obzir da je bio vikend
Screenshot: Index

PREDSJEDNIK Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić danas je dao izjavu za javnost u vezi inspekcije koju su proveli povodom smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, kojeg su s Hitne pomoći u Metkoviću dva puta vraćali kući, da bi u konačnici od sepse umro u KBC-u Split.

"Ja bih najprije želio izraziti najdublju sućut obitelji preminulog dječaka u ime HLK i u moje osobno ime. Bolest djeteta, a posebno tragična smrt djeteta nikog ne može ostaviti ravnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija. Upravo iz tog razloga i zbog povećanog interesa javnosti odmah po saznanju za ovaj događaj HLK je uputila stručnu komisiju za nadzor liječnika u sve involvirane institucije koje su sudjelovale u zbrinjavaju preminulog pacijenta. Danas 17. prosinca stručna komisija provela je nadzor nad stručnim radom liječnika i na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u KBC Split. U narednim danima tražena je dodatna dokumentacija uključujući i onu iz zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta", rekao je Luetić.

"Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom je proslijeđen članovima komisije za stručni nadzor i u narednim danima komisija će definirati mišljenje o ovom događaju. Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo u ordinaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, odnosno evaluacija tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za pronalaženje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadzornog povjerenstva HLK, koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK za svakog involviranog liječnika", dodao je Luetić.

"Dosad u HLK nismo imali slučaj trajnog oduzimanja licence"

Na upit o mogućim sankcijama za liječnike za koje bi bilo utvrđeno da su postupali suprotno pravilima, Luetić je odgovorio: "Govoreći hipotetski jer nalaze još nemamo, Časni sud komore provodi postupak koji je vrlo sličan klasičnom sudskom postupku, a u slučaju donošenja pravomoćne presude za stručni propust, zapriječena su kazne od ukora do trajnog oduzimanja licence".

"Dosad u HLK nismo imali slučaj trajnog oduzimanja licence, koje bi na neki način značilo oduzimanje alata za egzistenciju tom liječniku, on bi se morao baviti nečim drugim u životu, a imali smo nekoliko slučajeva, i više od 10-15 privremenog oduzimanja licence", dodao je Luetić, koji kaže da će HLK konačni nalaz objaviti u roku od nekoliko dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara