Liječnik otkrio stanje Hrvata koji je u karanteni nakon što je došao s kruzera

Liječnik otkrio stanje Hrvata koji je u karanteni nakon što je došao s kruzera
Foto: Robert Anic/PIXSELL

HRVATSKI državljanin koji se po povratku s kruzera Diamond Princess od jutros preventivno nalazi u karanteni zagrebačke Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" potpuno je dobro i zdrav, izjavio je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike.

"Pod kontrolom je da vidimo hoće li razviti simptome koronavirusa sljedećih 14 dana; ako neće, ići će kući", rekao je večeras dr. Kutleša za Dnevnik HRT-a. Dodao je da je mladić, preventivno smješten u karantenu, zdrav i potpuno dobro.

Hrvatski građanin je jutros preventivno smješten u karantenu bolnice Dr. Fran Mihaljević, koja je osnovana odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Hrvatsku je došao rano jutros, a iz Slovenije je dovezen specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja.

Kaže da ima dovoljno opreme

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje, Kutleša je rekao da je za početak ima dovoljno.

"Proces nabave je u tijeku, još nešto će pristizati svaki dan sljedeći tjedan. Mislim da će za početak biti dovoljno", dodao je.

Pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti također je istaknuo kako za svaku moguću situaciju, pa i onu da se virus pojavi i raširi u Hrvatskoj, postoji razrađeni hodogram postupanja.

"Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze koronavirusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima", izjavio je ranije danas ministar zdravstva Vili Beroš, prilikom dolaska u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Na kruzeru još četiri Hrvata

Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana, oni su, kazao je ministar Beroš, još uvijek tamo sukladno odlukama japanskih zdravstvenih vlasti.

"Oni će biti u datom trenutku pušteni, potom slijedi akcija našeg Ministarstva vanjskih poslova koja je koordinirana sa sličnim institucijama u EU te će ti hrvatski državljani također doći na područje Europe, gdje ćemo postupiti kao i s ovim mladim hrvatskim državljaninom", dodao je.

Upitan kada očekuje njihov dolazak u Hrvatsku, ministar je rekao: "Ako ne bude novih nepredviđenih okolnosti, kroz nekoliko dana."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara