Lijepa naša katolička džamahirija

DA KATOLIČKA crkva u Hrvatskoj ima ogroman utjecaj na sve institucije vlasti, opće je poznato. Najnoviji slučaj, u kojem je splitsko-makarska nadbiskupija uspjela potjerati američke filmaše iz zemlje, još jednom je dokazao da je Hrvatska sekularna država samo na papiru.

Činjenica da je papir u kojem stoji da je Hrvatska sekularna država, odnosno zemlja u kojoj je crkva odvojena od države, daleko najvažniji dokument u Hrvatskoj - Ustav RH, nimalo ne zanima institucije vlasti.

Kako drugačije objasniti činjenicu da je Ministarstvo kulture izdalo sve potrebne dozvole američkom filmskom studiju 20th Century Fox, da bi nakon prigovora crkve sve te dozvole povuklo.

Podsjetimo, 20th Century Fox izabrao je dvije lokacije na obali Jadrana za snimanje remakea kultnog horrora "Predskazanje", starokršćansko groblje pokraj Manastirina i splitski Peristil. Ministarstvo kulture poništilo je dozvole za snimanje filma nakon žalbe Crkve i grada Solina, te "rasprave", tvrdi pročelnik Konzvervatorskog odjela Split Joško Belamarić.

No, činjenica da u "raspravu" nisu bili uključeni predstavnici američkih filmaša, koji su za tu odluku doznali iz medija, dokazuje da je povlačenje dozvola zapravo jednostrana odluka donešena na inicijativu crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Belamarić je potvrdio da uopće nije bila sporna činjenica da se film "The Omen 666" trebao snimati na prostorima koji su povijesni spomenici, nego sadržaj filma.

"Prostor Manastirina je od velike crkvene važnosti i još je u funkciji. Stoga sadržaj filma nije prikladan za takve lokacije." - kazao je Belamarić.

Da stvar bude još gora, neposredno nakon prosvjeda crkve zbog snimanja "bezbožničkog filma" netko je podmetnuo požar na setu filma. Država nije reagirala pronalaženjem počinitelja, nego upravo suprotno - indirektno se složila s piromanom poručivši američkim filmašima da su u Hrvatskoj nepoželjni.

Time se Hrvatska svrstala uz bok Iranu, u kojoj fundamentalistički vjerski krugovi praktički upravljaju državom. Ništa novo u katoličkoj džamahiriji u kojoj Crkva odlučuje kojim će se danima raditi, kakve će predmete djeca slušati u školama i tko smije, a tko ne smije snimati filmove u Hrvatskoj.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara