Lijevi blok zagrebačke skupštine otvorio stranicu za pretragu gradonačelnikovih akata

Lijevi blok zagrebačke skupštine otvorio stranicu za pretragu gradonačelnikovih akata
Foto: HINA

KLUB zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavio je web stranicu Otvoreni Akti - projekt jednostavnije i transparentnije tražilice svih gradonačelnikovih donesenih akata.

Aplikacija koja je dostupna OVDJE razvijena je volonterski i financirana vijećničkim naknadama u nadi da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije i za transparentnu javnu upravu, koju, ističe Lijevi blok, Zagreb i Hrvatska zaslužuju.

Svibor Jančić (Za grad) rekao je na konferenciji za novinare da tražilica predstavlja samo mali dio onoga što mogu i žele napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od Zagreba. 

"Dok je sadašnja tražilica izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća, Otvoreni Akti omogućuje detaljno pretraživanje unutar svih dokumenata i formata, što do sada nije bilo moguće, kao i napredne mogućnosti pretraživanja cijelih fraza ili termina", istaknuo je.

Transparentnija od postojeće

Testirajući sadašnju i novu tražilicu, kada je upisao pojam "Praška", na sadašnjoj tražilici izbačena su tri rezultata, dok je tražilica Otvoreni Akti izbacila 270 rezultata.

"Tražilica Otvoreni Akti je jednostavnija, bolja i transparentnija od ove koja sada postoji", ustvrdio je Jančić.

Dodao je da su naši gradovi veoma slabo digitalno razvijeni, a iako se stvara dojam da se to mijenja, trenutna situacija pokazuje da je to na niskim razinama, ispod 50 posto u većini gradova.

"Želimo pokazati da se kroz informatičke tehnologije to može učiniti puno boljim. Želimo pokazati da je lako napraviti digitalizaciju javne uprave kako bi se rasteretilo građane birokratskih zavrzlama", istaknuo je Jančić.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je tražilica poklon za novinare, istraživače, zastupnike i građane koji će od sada imati transparentniji uvid u to čime se gradonačelnik bavi i kako troši naš novac.

"Dali smo vam alate, očekujemo da ćete sada pronaći puno afera", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara