Linić: Gospodarski program SDP-a i HSS-a bliži nego što se to iščitava pred izbore

SDP-ov potpredsjednik Vlade Slavko Linić ocijenio je danas da su gospodarski programi SDP-a i HSS-a u mnogočemu bliži nego što se to može iščitati iz političkih izjava koje se čuju iz HSS-a zbog predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora.

Na današnjem brifingu za novinare SDP-ovi ministri u Vladi, Slavko Linić i Mato Crkvenac, predstavili su gospodarski program SDP-a, koji se temelji na održanju stabilne i dinamičke poduzetničke i investicijske aktivnosti, odnosno na razvojnoj ekonomskoj politici.

U središtu SDP-ova gospodarskog programa je Hrvatski razvojni fond koji bi, rekao je Crkvenac, bio u vlasništvu države ali sa svjetskim imidžom, a preuzimao bi kapital velikih domaćih tvrtki (HT, Lura, TDR, Pliva, Agrokor) koje imaju potencijal ulaganja, te mirovinskih fondova, osiguravajućih društava, ili građana, koji žele uložiti i zaraditi, "umjesto da banke samo vrte njihov novac".

HRF bi emitirao obveznice ili dionice i na domaćem tržištu i prema inozemstvu, a iza njega bi kao jamstvo stajala državna imovina i inozemni kapital - odnosno Hrvatska poštanska banka i neka svjetska korporacija s vrlo dobrim (tzv. AAA) rejtingom, rekao je Crkvenac.

Crkvenac drži da bi HRF u tren oka skupio milijarde eura kapitala. Razvoj tržišta kapitala i financiranje investicija i razvoja poticalo bi se i osnivanjem regionalnih fondova.

SDP predlaže i razvijanje zajedničkih investicijskih fondova u kojima bi poduzetnik za dobru ideju dobio bespovratni kapital, dok bi Hrvatska garancijska agencija poduzetnicima rješavala probleme jamstava, ali, zbog čega je, istaknuto je, nužno ubrzati reformu pravosuđa i javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP-ovi ministri priznali su, da se njihov gospodarski program nedvojbeno razlikuje od HSS-ovog, ali da dodirne točke postoje.

Linić je komentirao optužbe HSS-a da je SDP u koalicijskoj Vladi provodio neoliberalnu politiku, dok se HSS zalaže za kontrolirani državni intervencionizam.

"SDP ne prihvaća da politika upravlja gospodarstvom, ali to ne znači da država neće kontrolirati gospodarske procese, uostalom, i do sada je kontrolirala stečajeve. Razlika je u tome što se SDP zalaže da se vođenje gospodarskih procesa prepusti stručnjacima s međunarodnim kvalifikacijama, a ne stranačkim znanstvenicima", rekao je Linić, koji drži da HSS i SDP imaju dodirne točke u gospodarskim programima na kojima bi se mogao sklopiti koalicijski sporazum.

"U SDP-u mislimo da ni HSS neće političarima prepustiti vođenje gospodarskih procesa, kao što to ni do sada nisu učinili u poduzetništvu", rekao je Linić.

Dodao je da je upitno može li se otvaranje hrvatskog tržišta, i ulazak RH u WTO, CEFT-u, te EU, nazvati neoliberalnom politikom.

"Imamo nisku inflaciju, oko 150 hrvatskih prehrambenih proizvoda jeftinije je nego prije četiri godine zbog otvaranja tržišta, a domaća proizvodnja nije propala", naglasio je Linić.

Linić je, uz SDP-ova ministra financija Matu Crkvenca, istaknuo da je SDP u ovoj Vladi uspio provesti makroekonomsku stabilizaciju, koja je rezultirala i time da je deficit platne bilance s prošlogodišnjih 7,5 posto sveden na 3,9 posto BDP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara