Linić i Vojković pod istragom USKOK-a zbog Sljemena

OD OŽUJKA USKOK istražuje zašto je 2001. tvrtki Finagra prodano 33,47 posto dionica Sljemena po minimalnoj cijeni. Predsjednik Fonda u to vrijeme bio je Hrvoje Vojković, a predsjednik Upravnog odbora Slavko Linić.

Hrvatski fond za privatizaciju prodao je dionice po 3,9 kuna, što je samo 1 posto nominalne vrijednosti, a ukupno je za dionice nominalno vrijedne 20 milijuna DEM plaćeno 787.000 kuna, piše Večernji list.

U Fondu su tako niske cijene opravdali insolventnošću poduzeća, jer je Sljeme tada bilo neprekidno blokirano šest mjeseci. Državna revizija pak je zaključila da je Sljeme bilo insolventno samo osam dana te da nije bilo uvjeta za donošenje odluke o prodaji dionica po stečajnim uvjetima. Izvještaj o Sljemenu objavljen je u sklopu Državne revizije, ali kaznena prijava nikad nije poslana Državnom odvjetništvu.

Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a, objašnjava da na njihov zahtjev cijeli slučaj obrađuje Zagrebačka policijska uprava, jer postoje indicije da je bilo nezakonitosti kad je Fond prodavao 33,47 posto dionica Sljemena na burzi po minimalnoj cijeni.

Državna revizija zaključila je da je Fond oglasio prodaju dionica za 1 posto vrijednosti u srpnju 2001., te da je propustio prije toga napraviti niz koraka kako bi imao opravdanje za prodaju po takvoj cijeni. Naime, zakon predviđa da se dionice najprije pokušavaju prodati po nominalnoj cijeni, nakon toga s popustom, a posljednja je mogućnost nuditi ih za jednu kunu.

Predsjednik Fonda za privatizaciju u to vrijeme bio je Hrvoje Vojković, danas predsjednik Uprave Croatia osiguranja, a predsjednik Upravnog odbora bio je Slavko Linić, u to vrijeme potpredsjednik Vlade.

Linića još nitko nije obavijestio da se vodi istraga. Tvrdi da je riječ o poluinformacijama, te da cijena prodaje nije toliko bitna. Linić se ne sijeća detalja, te smatra da je najvažnija sudbina radnika.

Hrvoje Hojković rekao je za Večernji list da je Upravni odbor donio takvu odluku 2001., no ne samo za Sljeme nego i za za još 200 tvrtki koje su bile u sličnim problemima.

Nije bilo samo bitno koliko je koja tvrtka bila u blokadi, tvrdi Vojković, već je bila važna i cjelokupna financijska i poslovna situacija. Dodaje da je prodaja dionica Sljemena bila oglašena te da su priliku za sudjelovanje u nadmetanju imali su svi, no javila se samo Finagra.

Prema neslužbenim informacijama, Finagra je već bila dogovorila kupnju 44 posto dionica, pa su joj do položaja većinskog vlasnika trebale dionice u vlasništvu države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara