Ljubitelj umjetnosti na sudu zbog krađe u Švicarskoj

FRANCUZ koji je priznao da je ´zbog ljubavi prema umjetnosti´ iz europskih muzeja i galerija ukrao umjetnine vrijedne na desetke milijuna dolara, završio je u utorak na sudu u Švicarskoj.

Tužitelji su izjavili da je Stephane Breitwieser priznao krađu skoro 100 umjetničkih djela, u rasponu od antičkih primjeraka do majstora 16. i 17. stoljeća. On je krao punih šest godina, sve dok u studenom 2001. nije uhićen u Luzernu.

31-godišnji Francuz, koji živi u gradu Mulhouse, na istočnoj francuskoj granici, rekao je švicarskoj policiji da nije krao radi novaca već radi ljubavi prema umjetnosti.

´Uživam u umjetnosti. Volim takva umjetnička djela, skupljam ih i čuvam kod kuće´, izjavio je policiji.

Dnevne novine Le Temps objavile su izjavu njegova odvjetnika da mu je klijent priznao ´uklanjanje predmeta u svrhu prevare´, što je manji zločin od tužbe za krađu s kojom će se suočiti na sudu.

Breitwieserova majka Mireille mogla bi biti optužena da je pomagala s ukradenom robom. Ona se pokušala riješiti nekih od ukradenih umjetnina bacivši ih u riječni kanal nakon što joj je sin uhićen. Nije uključena u sudski postupak u Švicarskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novinskim izvještajima, neka od djela koja je bacila, uključivši i slike francuskog slikara Antoinea Watteaua i nizozemskog majstora Petera Brueghela, nikada nisu pronađena.

Policija kaže da Breitwieser tako dugo nije bio uhićen zato što je skupljao ukradena djela, a nije ih pokušavao prodati.

Breitwieser bi za to kazneno djelo mogao dobiti i do deset godina zatvora. Sudi mu se u Bulleu zato što je u obližnjem dvorcu izveo svoju prvu krađu. Bila je to slika žene njemačkog umjetnika Christiana Wilhelma Dietricha.

´Bio sam fasciniran njezinom ljepotom, njezinim ramenima. Njezine oči podsjetile su me na moju baku´, citiran je neobični ljubitelj umjetnosti na švicarskoj televiziji.

Sudski proces, na kojem će se u obzir uzeti i vještačenje psihijatra, trebao bi završiti u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara