Ljutiti "neoconi" od Busha traže smjenu "mekane" Condoleeze Rice

Ljutiti "neoconi" od Busha traže smjenu "mekane" Condoleeze Rice

AMERIČKI konzervativni časopis "Insight" je objavio kako je nekoliko vodećih konzervativnih republikanskih političara, koji se vezuju uz potpredsjednika Dicka Cheneya i ministra obrane Donalda Rumsfelda - vodeće ljude "neoconskog" pokreta u Washingtonu - izrazilo duboko nezadovoljstvo načinom na koji Bushova ministrica vanjskih poslova Condoleeza Rice provodi američku politiku na Bliskom Istoku.

Tako se tvrdi da je Rice "neiskusna po pitanju Bliskog Istoka", odnosno da su njeno neiskustvo "iskoristili Iran i Sjeverna Koreja" kako bi provocirali odnosno ponizili SAD.

Jedan od najžešćih kritičara je Newt Gingrich, bivši predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, koji upravo ministrici vanjskih poslova pripisuje "mlaku" američku reakciju na sjevernokorejske testove dalekometnih projektila početkom mjeseca.

Još žešće riječi na račun Condoleeze Rice je uputio Richard Perle, jedan od bivših arhitekata Pentagonove politike i vodeći američki "neocon". On tvrdi da je Rice postala rob "liberalne" i "pacifistički" raspoložene birokracije State Departmenta, odnosno stava da se američka vanjska politika mora prilagođavati željama saveznika, umjesto da saveznici svoju politiku prilagođavaju američkim interesima.

Riceovoj se najviše zamjera to što se usudila tražiti od izraelskog premijera Ehuda Olmerta da prekine, odnosno ograniči svoje ratne operacije u Libanonu, što, po mišljenju "neocona", predstavlja neodgovorno povlađivanje "Hezbollahu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neoconi", koji su pokrenuli javnu kampanju za Riceinu smjenu, su kao kandidata za njeno mjesto istakli Jamesa Bakera, diplomatskog veterana koji je u administraciji Bushovog oca uspio sastaviti veliku međunarodnu koaliciju pod čijim je okriljem Sadam Husein izbačen iz Kuvajta.

Međutim, malo je vjerojatno da će mlađi Bush poslušati te sugestije s obzirom da je Rice jedna od njegovih najvjernijih suradnica i najbližih prijateljica.

"Neoconi" se, pak, nadaju da će Bush po tom pitanju promijeniti mišljenje pred ili nakon jesenskih izbora za Kongres, odnosno zbog mogućnosti da se bogati i utjecajni židovski glasači okrenu Demokratskoj stranci.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara