Locirana crna kutija američkog teretnog broda El Faro

Locirana crna kutija američkog teretnog broda El Faro

Screenshot: YouTube

CRNA kutija s američkog teretnog broda El Faro koji je početkom listopada prošle godine u naletu uragana potonuo na Bahamima s 33 člana posade lociran je u utorak ujutro, priopćila je Američka savezna agencija za prometnu sigurnost (NTSB).

Ekipa istražitelja i znanstvenika otkrila je uređaj za registraciju podataka na dubini od oko 4500 m, oko 65 km sjeveroistočno od otoka Acklins i Crooked na Bahamima.

"Sljedeći korak u istrazi koja traje je pronaći način kako izvući uređaj", ističe agencija u priopćenju.

El Faro, brod za prijevoz automobila dug 225 m i u prometu 41 godinu, prevozio je 33 osobe, većinom Amerikance i pet Poljaka koji su svi nestali.

NTSB je u studenome pronašao olupinu broda na dubini većoj od 4500  m i početkom veljače najavio slanje novih ekipa koje su trebale locirati crnu kutiju. Ta nova misija potrage, s modernijom opremom, počela je 18. travnja i trebala bi se završiti 30. travnja.

"Pronaći predmet veličine košarkaške lopte gotovo 5 km pod morem sjajan je uspjeh", istaknuo je u utorak Christopher A. Hart, predsjednik NTSB-a, prenosi se u priopćenju.

Brod je iz Jacksonvillea (Florida) prevozio više stotina kontejnera i automobila u San Juan (Portoriko) kada je 1. listopada odaslao svoju posljednju poruku dok je bjesnio uragan Joaquin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara