Lockerbie: Washington potvrdio razgovore Powell-De Villepin

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell nastavio je ovog vikenda kontakte sa svojim francuskim kolegom Dominique de Villepinom, čija zemlja prijeti ulaganjem veta na UNov plan rezolucije kojom se ukidaju sankcije Libiji zbog atentata u Lockerbieu 1988. godine.

Glasnogovornik State Departmenta je potvrdio te telefonske kontakte, ali je odbio iznijeti pojedinosti tih razgovora vođenih u posljednji trenutak prije vjerojatnog podnošenje prijedloga rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

Nakon godina pritisaka i pogađanja, libijska vlada konačno je priznala svoju odgovornost za atentat na Boeing PanAm-a koji je eksplodirao iznad škotskog sela Lockerbie, kada je poginulo 270 osoba i Libija je pristala platiti 2,7 milijardi dolara odštete obiteljima žrtava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska koja nije od Libije dobila 35 milijuna dolara odštete za obitelji 170 žrtava sličnog atentata počinjenog godinu dana kasnije na jedan zrakoplov francuske kompanije UTA, traži sličnu odštetu.

Ona prijeti da će se suprostaviti ukidanju UN-ovih sankcija Libiji, što smeta Sjedinjenim Državama, iako Washington nije namjeravao ukinuti svoje sankcije režimu Muamara Gadafija.

Francuska je u nedjelju objavila kako još vodi pregovore s Libijom kako bi ishodila veću kompenzaciju za obitelji žrtava i francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je o tom pitanju De Villepin razgovarao s libijskim kolegom Mohamedom Abderrahmanom Chalgamom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara