London optužuje Irak za teror

BRITANSKA vlada je optužila iračkog predsjednika Sadama Huseina da protiv vlastitog naroda provodi ´sustavni teror´, piše u dosjeu što ga je u ponedjeljak objavio ministar vanjskih poslova Jack Straw.

U dosjeu ´Sadam Husein: zločin i kršenja ljudskih prava´ ističe se da se Sadam protiv protivnika svoje diktature koristi ´strahom, mučenjem i okrutnošću´.

Izvješće na 23 stranice temelji se na informacijama iračkih političkih protivnika koji žive u egzilu i informacijama obavještajnih službi.

Amnesty International (AI) je, međutim, kritičkim osvrtom progovorio o izvješću. Glavna tajnica AI Irene Khan optužila je britansku vladu da objavljivanjem izvješća upravo u ovome trenutku želi postići svoje političke ciljeve.

´Ovo selektivno pridavanje pažnje ljudskim pravima nije ništa drugo već proračunata manipulacija rada aktivista na području ljudskih prava´, rekla je Khan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska vlada je, nastavlja Khan, kao i mnoge druge, ignorirala izvješća AI o kršenjima ljudskih prava u Iraku.

´Vlade su bile potpuno gluhe i slijepe kada je 1988. godine u Halabji ubijeno nekoliko tisuća golorukih kurdskih civila´, zaključila je Khan.

Politički komentatori tvrde da se ovim izvješćem želi javnost pridobiti za rat protiv Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara