Loše vijesti iz SAD-a spustile cijene nafte

Loše vijesti iz SAD-a spustile cijene nafte
Foto: EPA

CIJENE nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 62 dolara, zakočene razočaravajućim podacima iz američke industrije koji su potpirili zabrinutost za svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 54,39 dolara.

Obujam trgovanja bio je danas ograničen zbog Kineske nove godine, a pozornost tržišta usmjerila se na podatak o padu novih narudžbi američkoj industriji, uz naglo smanjenje potražnje za strojevima i električnom opremom.

Razočaravajući podaci iz američkih tvornica

"Razočaravajući podaci iz američkih tvornica iznova su potpirili bojazni od usporavanja globalnog gospodarstva, ali je pad cijena (nafte) ipak ograničen, budući da dogovoreno smanjenje opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američke sankcije Venezueli i dalje signaliziraju tješnju opskrbu", drže u Cantor Fitzgerald Europeu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte(OPEC) i njezine saveznice, uključujući Rusiju, odlučili su od početka godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno i u prvom su ovogodišnjem mjesecu uspješno provodili taj dogovor.

SAD je pak prošlog tjedna uveo sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji nakon krize koju je prouzročio oporbeni čelnik Juan Guaido, proglasivši se privremenim predsjednikom. Predsjednik Nicolas Maduro odbio je zahtjeve brojnih zemalja za raspisivanjem prijevremenih izbora.

Analitičari procjenjuju da američke sankcije usmjeravaju pozornost tržišta na tješnju opskrbu svjetskih tržišta.

"Nove američke sankcije Venezueli mogle bi smanjiti globalnu ponudu za 0,5 do jedan posto", smatra Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62,32 dolara, što znači da je porasla 2,39 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara