Lovci u BiH ušli u minsko polje: Jedan poginuo, drugi ozlijeđen

Lovci u BiH ušli u minsko polje: Jedan poginuo, drugi ozlijeđen
Foto: FaH

JEDNA osoba je poginula, a još jedna teško je ozlijeđena kod mjesta Zavidovići u središnjoj Bosni u nesreći koja se dogodila kada su neoprezno ušli u označeno minsko polje postavljeno tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Dvojica stradalih muškaraca su lovci koji su u subotu tragali za divljači na lokalitetu Vozuće gdje su tijekom rata vođene teške borbe između pripadnika Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Pirotehničari se probijali više od deset sati do lovaca

Eksplozija u minskom polju dogodila se u subotu oko 22 sata. Ozlijeđeni muškarac uspio je dozvati pomoć pa je nakon toga evakuiran i smješten u bolnicu te je operiran zbog teških ozljeda na nozi.

Timovima pirotehničara trebalo je više od deset sati kako bi se kroz opasani teren probili do tijela drugog muškarca koje je ostalo ležati u minskom polju cijele noći.

Spasilački timovi mogli su samo konstatirati njegovu smrt.

BiH - država s najviše mina u Europi

Bosna i Hercegovina je više od dva desetljeća nakon rata i dalje najzagađenija država minama u Europi. Procjena Centra za uklanjanje mina (MAC) je kako je trenutačno više od tisuću četvornih kilometara njezina teritorija minski sumnjivo, što ugrožava više od pola milijuna njenih stanovnika.

Nakon rata od mina u BiH je poginulo više od 600 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara