Lucić: Vojna suradnja Hrvatske i SAD-a jako dobra

NAČELNIK Glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga general Josip Lucić ocijenio je u petak u Washingtonu da je vojna suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Država jako dobra rekavši da Hrvatska ima "apsolutnu" potporu SAD-a u približavanju NATO-u.

Lucić na čelu hrvatskog vojnog izaslanstva u subotu završava sedmodnevni službeni posjet SAD-u na poziv načelnika Združenog stožera američkih oružanih snaga generala Richarda Myersa.

Tijekom posjeta Pentagonu u četvrtak Lucić je primljen na najvišoj razini, te je o vojnoj suradnji razgovarao s Myersom i zapovjednicima kopnene vojske, Nacionalne garde i marinaca.

"Naša dosadašnja suradnja je bila jako dobra i postoje svi elementi koji pokazuju da će se tako i nastaviti", ocijenio je Lucić u petak na konferenciji za novinare.

Myers je uručio Luciću visoko američko odličje Legiju za zasluge koje mu je dodijelio predsjednik George W. Bush za transformaciju Hrvatskih oružanih snaga na putu prema NATO-u, konstruktivne odnose hrvatske i američke vojske te doprinos Hrvatske u borbi protiv globalnog terorizma, posebice u Afganistanu.

Najviša vojna razina posjeta, konstruktivni razgovori te visoko odličje protumačeno je u hrvatskom izaslanstvu i hrvatskim diplomatskim krugovima u Washingtonu kao vrlo pozitivan signal da SAD računaju s Hrvatskom kao značajnim vojnim partnerom, posebice u jugoistočnoj Europi.

Lucić je rekao da na odličje gleda prvenstveno kao na priznanje reformi Hrvatskih oružanih snaga prema standardima NATO-a čijem članstvu Hrvatska teži. Na tom putu politička i vojna potpora SAD-a je ključna za Hrvatsku.

"Ono što je u nadležnosti oružanih snaga... organizacija, obučenost i spremnost oružanih snaga, mi imamo apsolutnu potporu s američke strane", kazao je Lucić.

SAD šalju miješane signale glede vojne pomoći i suradnje s Hrvatskom. Sredinom prošle godine odlučile su prekinuti vojnu pomoć Hrvatskoj, kao i nizu drugih zemalja, jer nije potpisala ugovor o neizručenju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Istodobno, snažno podržavaju pristupanje Hrvatske NATO-u u okviru Američko-jadranske povelje, koja obuhvaća i Albaniju i Makedoniju, što podrazumijeva vojnu pomoć i suradnju.

Upitan da ocijeni američku vojnu pomoć Hrvatskoj Lucić je, napominjući da ne želi ulaziti u političku dimenziju spora oko ICC-a, nagovijestio da odluka SAD-a o prekidu pomoći praktički nije donijela važnije izmjene dotadašnje dobre suradnje još od 1993.

"Naša domena je sustav obuke i školovanja te zajedničke vojne vježbe, a u tom prostoru nije bilo značajnijih ograničenja", rekao je on.

Kako se doznaje iz Pentagona, Myers je tijekom razgovora izrazio američko stajalište da Hrvatska predstavlja primjer za stabilnost i suradnju na Balkanu. Rekao je da SAD očekuje nastavak vojnih reformi u Hrvatskoj i jačanje njezinih odnosa sa SAD-om i Europom te kako je u interesu obje zemlje da Hrvatska razvije vojne mogućnosti koje se mogu upotrijebiti u misijama NATO-a.

Myers je, kako se doznaje, rekao da SAD cijeni što je Hrvatska poslala vod vojne policije u Afganistan te kako bi veoma cijenio potporu Hrvatske američkim naporima u Iraku i pozdravio raspoređivanje hrvatske vojne postrojbe u toj zemlji.

Upitan da komentira te želje Lucić je napomenuo kako je eventualno slanje hrvatskih vojnika u Irak "apsolutno političko pitanje u nadležnosti hrvatske Vlade".

Potom je ustvrdio da je Hrvatska vojska osposobljena za to ako bi Vlada i Sabor donijele takvu odluku. "Možemo pouzdano smatrati kako smo dostigli zahtijevani stupanj sposobnosti da možemo biti dobar partner u operacijama izvan zemlje", kazao je on.

Lucić je osim Pentagona posjetio Središnje zapovjedništvo američke vojske u Miami Beachu na Floridi i niz drugih zapovjedništava za operacije i obuku.

Kazao je da će Hrvatska u 2004. kao oblik američke vojne pomoći realizirati sustav Myers 2000. koji podiže kvalitetu vojnih vježbi i obuke.

Lucić je rekao novinarima da bi Hrvatskoj mogla koristiti američka iskustva u organizaciji Obalne straže, čije je zapovjedništvo također posjetio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara