Macron najavio slanje još 220 vojnika u Afriku radi borbe s džihadistima

Macron najavio slanje još 220 vojnika u Afriku radi borbe s džihadistima
Ilustracija: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da će u Sahel poslati dodatnih 220 vojnika kako bi osnažio francuske snage Barkhane koje se bore s džihadistima na tom području.

"Odlučio sam poslati dodatne borbene snage, 220 vojnika će ojačati postrojbe Barkhanea" (koje već imaju 4500 ljudi), rekao je Macron nakon sastanka na vrhu s predsjednicima zemalja G5 Sahela u Pauu, na jugozapadu Francuske.

Macron je rekao da se nada da će uvjeriti Trumpa da zadrži snage u Africi

Francuski predsjednik je rekao da se "nada da će uvjeriti" američkog kolegu Donalda Trumpa da zadrži svoje vojne snage u Africi radi borbe s džihadističkim terorizmom, rekao je u ponedjeljak, dok Sjedinjene Države razmišljaju o smanjenju svoje vojne sastavnice na tom kontinentu.

"Nadam se da ću uvjeriti predsjednika Trumpa da se borba s terorizmom vodi i na ovom području i da se libijsko pitanje ne može odvojiti od stanja u Sahelu i na području jezera Čad", rekao je Emmanuel Macron na summitu na kojemu sudjeluju Francuska i G5 Sahel u Pauu, spomenuvši rizik "širenja terorizma" u slučaju neuspjeha.

SAD želi smanjiti vojnu prisutnost u Africi

Washington želi smanjiti vojnu prisutnost u Africi i ta najava u trenutku kada Francuska i čelnici G5 Sahela zbijaju redove kako bi svladali džihadiste prijeti da će otežati napore koje Europljani ulažu kako bi pomogli regiji.

Sredstva koja Pentagon izdvaja za Afriku i za Bliski istok "mogla bi se smanjiti i zatim preusmjeriti u poboljšanje pripravnosti snaga u Sjedinjenim Državama ili na Pacifiku", rekao je načelnik američkog vojnog stožera, general Mark Milley, pošto je u noći na ponedjeljak doputovao u Bruxelles na sastanak NATO-ova Vojnog odbora koji se održava u utorak i u srijedu.

"Upravo pripremamo opcije za (američkog) ministra" obrane Marka Espera, rekao je Milley novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara