Macron posjetio Izrael, istaknuo kako se svaki dan bori protiv antisemitizma

Macron posjetio Izrael, istaknuo kako se svaki dan bori protiv antisemitizma
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je svoju "svakodnevnu borbu" protiv antisemitizma, u poruci objavljenoj za vrijeme njegova posjeta Izraelu povodom 75. godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz. 

"Sedamdeset i pet godina nakon oslobađanja preživjelih iz Auschwitza građani Francuske i drugih država meta su jer su Židovi. Takav povratak mržnje progoni naše današnje doba", poručio je francuski čelnik u svojoj poruci upućenoj Yad Vashemu, mjestu sjećanja za žrtve holokausta. 

"Tu borbu protiv antisemitizma vodim svaki dan, u svojim govorima, ponašanju, na internetu", dodao je francuski predsjednik pozvavši digitalne platforme, vlasti, civilno društvo i pojedince da "eliminiraju sadržaje pune mržnje". 

"Ako se ne reagira ili okrene pogled, to znači biti sudionikom", rekao je Macron u poruci čiji je tekst objavljen na hebrejskom i u izraelskim dnevnim novinama Yediot Aharonot. 

Vidjet će se i s Kolindom

Sutra će se susresti s 40 inozemnih čelnika, uključujući i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Sudjelovat će i na komemoraciji žrtava holokausta u Yad Vashemu.

Ujutro se susreo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a održat će razgovore i s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, kao i čelnikom oporbe Bennyjem Gantzom. Poslijepodne ide u Ramalu gdje će se susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. 

Macron će se obratiti i francuskoj zajednici u Izraelu, zabrinutoj oko rasta antisemitizma u Francuskoj. 

Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi koja broji oko 550 tisuća pripadnika, a učestali su napadi na tu manjinu - samo 2018. bilo ih je više od 500, prenosi Reuters, što je rast od 74 posto u odnosu na godinu prije toga. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara